dimarts, 22 d’agost de 2017

Canelons de morcilla de Burgos amb poma caramelitzada i ceba

Una altra recepta amb la morcilla de burgos; quan varem fer les croquetes ens va agradar molt el contrast entre la morcilla i la poma i vam decidir que calia repetir-ho..hem fet, però, alguns canvis, bàsicament   afegint-hi ceba que amoroseix més el farcit.


Ingredients (uns 20 canelons):

per la pasta dels canelons:
1 morcilla de burgos
2 pomes dolces
1 ceba grossa
1 cullerada ben plena de sucre
farina
llet, un raig
sal i pebre negre

per la beixamel:
1/2 l. de llet
nou moscada i canyella
farina (mínim una cullerada sopera)
mantega
sal

per la salsa de tomàquet:
dos o tres tomàquets grossos madurs
sal i sucre

per fer el gratinat:
formatge ratllat
mantega

1 capsa de plaques de canelons

El farcit dels canelons el podem fer tranquil.lament el dia abans:
Començarem per pelar les cebes i tallar-les en juliana. Posarem una paella al foc amb un raig d'oli i una mica de mantega i sofregirem la ceba fins que comenci a transparentar (foc baix). Seguim cuinant-la fins que ens quedi ben caramelitzada. Hi afegim la morcilla sense pell i tallada a trossets i deixem que cogui tot. Desengreixem una mica, abocant l'oli sobrer, si no, serà una mica enfitos.

A part, picolarem les pomes sense pell i lleugerament mullades amb suc de llimona i les posarem a coure en una paella amb una mica de mantega o oli. Quan comencin a coure's, hi afegim la cullerada de sucre i deixem que caramelitzi.

Barregem a la mateixa paella (la que sigui més grossa), la morcilla i les pomes, els hi donarem uns tombs i deixarem que coguin junts uns minuts. Reservem. això serà el farcit dels canelons.

Mentrestant a la mateixa paella posarem un xic de mantega de la mida d'una nou, hi abocarem tot el farcit de morcilla i hi tirarem també dues cullerades soperes de farina (ben plena) i remenem bé, passats un minut, hi afegim un raig de llet i seguim remenant fins que la superfície de la pasta no comença a fer bombolles i la pasta es desenganxa de les parets de la paella. Rectifiquem de sal i pebre. Apaguem el foc i aboquem la pasta en una safata, es millor cobrir-ho bé amb paper film perquè no faci crosta; el paper ha de quedar "enganxat" a la pasta sense fer càmeres d'aire (és millor deixar refredar una mica).  Aquesta pasta la podem fer el dia abans.

Ara farem la salsa de tomàquet (també la podem fer el dia abans). En una paella, hi tirem un raig d'oli i el tomàquet ratllat amb una mica de sal i una mica de sucre. Deixem que cogui fins que es concentri la salsa i comenci a fer bombolletes la superfície. Apaguem el foc i reservem.

El dia que volguem fer els canalons, posem una olla gran al foc amb molta aigua i un xic d'oli. Quan bulli, anirem tirant d'una en una les plaques del canelons (aproximadament un paquet i mig). Millor no posar-los totes de cop, si no bullir-les en 2 o 3 tandes.  Deixarem que coguin i passats els minuts que indiqui el fabricant, els anirem retirant amb l'ajut d'una escumadora. Les tirarem en un bol ple d'aigua freda perquè s'aturi de cop la cocció.

Un cop tinguem totes les plaques de canalons cuites, posarem damunt del marbre de la cuina o una superfície llisa, tovallons de roba i damunt repartirem les plaques. Amb l'ajut d'una cullera, anirem posant al mig de cada placa una porció del farcit i enrotllarem els canelons. Si cal, per ajudar-los a tancar podem mullar una mica l'extrem de la placa perquè s'enganxi millor a l'enrotllar-la.

Agafem la safata o safates on aniran els canelons i hi distribuïm pel fons la salsa de tomàquet, reservant-ne una mica. Posem pel damunt de la salsa els canelons ben repartits i entre caneló i caneló la salsa de tomàquet que haurem reservat. Ja tenim quasi bé a punt els canelons.

Ara farem una salsa beixamel (aquí). Repartim la salsa pel damunt dels canelons i hi tirem pel damunt formatge ratllat i trossets de mantega.

Ara ja podem posar a gratinar el canelons i quan tinguin una miqueta de color, ja els podem servir.

Seguidors