divendres, 22 de juny del 2012

Coca tapada d'espinacs amb panses i pinyons

La recepta d'avui és una adaptació lliure o interpretació (si voleu) d'una coca de les que fan a Montblanc. Sempre que hi anem, l'hem de comprar perquè és realment bona...la pasta que fan servir es més fineta que no pas la que hem fet servir naltros , però aquest cop volíem fer una coca amb pasta de pa i deixar-la llevar. Si preferiu una altra recepta per a fer la pasta, si la voleu més fina, etc. és qüestió d'adaptar-la al propi gust com passa sempre amb les receptes! Si tenim espincs frescos millor, si no, els podem substituir per congelats.

Ingredients (2-3 persones):
500 g d'espinacs frescos
panses
julivert 
pinyons
1 all

per la pasta:
250g de farina de pastar
150 g d'aigua
5 g de llevat
6 g de sal


Començarem per preparar el farcit:posem amb aigua les panses i els pinyons. Bullim els espinacs amb molta aigua i una mica de sal. Quan siguin cuits, els treiem del foc, els escòrrem i refredem amb aigua freda per a mantenir el color verd intens i tallar la cocció.

En una paella amb un raig d'oli, hi tirem els alls pelats i tallats ben fins. Quan comencin a canviar de color, hi tirem les panses i els pinyons ben escorreguts, donem unes voltes i hi tirem els espinacs.Barregem be el conjunt i hi tirem el julivert tallat ben fi. Rectifiquem de sal i ho treiem del foc. Ho posem a escòrrer perquè perdi el màxim d'aigua possible i evitar que ens estovi la pasta.

A part, començarem a preparar la pasta de la coca: en un bol hi posem tots els ingredients, començarem per la farina i la sal, el llevat dissolt en una mica d'aigua i la resta de l'aigua. Treballem fins que es barregi tot bé. quan ho tinguem ben barrejat, ho deixarem reposar 15 minuts en un bol enfarinat, tapat i amagat de corrents d'aire i de la llum.

Quan hagin passat els 15 minuts, ho pastarem com si féssim pa: treballarem amb cura, massatjarem la pasta sense trencar-la. Bolarem i deixarem reposar fins que dobli el volum. Separem un tros de la pasta més grosset que una nou i reservarem. Damunt del marbre enfarinat, i amb l'ajut d'un corró, estirem la pasta i la posem damunt d'una llauna que pugui anar al forn, donant-li forma allargassada. Posem el farcit ben escorregut escampat damunt la pasta i hi tirem un raig d'oli.

A part, sobre el marbre ben enfarinat i amb el corró ben enfarinat , estirem la boleta de pasta que hem separat prèviament fins a deixar-la d'un gruix de paper de fumar. Enfarinem abundanment per evitar que es trenqui la pasta. Tapem amb aquesta capa fina la coca. Si cal, enganxem les vores mullant una mica la pasta amb el dit humit d'aigua. Fem uns foradets amb un ganivet damunt la tapa de la coca per ajudar que surti el vapor de cocció. Enfornem a 180º (el forn ja el trindrem calent) i si veiem que la capa de dalt es crema i encara no esta cuita la coca, ho tapem amb paper de forn.

Quan sigui cuita, la traiem del forn i hi tirem un raig d'oli pel damunt (jo me'n vaig oblidar abans de fer la foto).

6 comentaris:

Tapa't de tapes ha dit...

Deliciosa coca! Em recorda els panadons que jo menjava a Ponts quan fa uns anys hi estiuejava sovint... veig que la massa és ben fàcil de fer, oi? Bona proposta i... bona revetlla! Petons

Gemma ha dit...

M'encanten aquestes cocques salades i el meu pare és de Montblanc ;)
Ideal per la revetlla de sant Joan!

sandra/ josemaria ha dit...

que coca mas deliciosa

trifasic de baileys ha dit...

com m'agraden aqeustes coques, per dinar sopar o esmorzar...sempre un encert! petons

Xavier ha dit...

Ei, com va?
Quina coca més bona!
A Mallorca fan una cosa semblant que es diu "espinagada".

Si vols fer els macarrons de Sant Joan i no tens aqueixa pasta, pots fer servir alguna mena de tallarines fines. Serà igual de bo!

Gràcies del comentari!

Xavier

Anònim ha dit...

M'ha sortit molt be. A cabananona, se'n menen molt

Seguidors