dimarts, 1 de gener del 2013

Gougères (boletes de formatge)

Seguim amb les receptes d'aperitiu per nadal, i de nou, una altra recepta amb formatge.Són unes boletes de formatge lleugeríssimes i absolutament irresistibles. Es poden servir fredes i es poden preparar unes hores abans.

Ingredients (12-15 unitats):
65 g de farina
125 g d'aigua
30 g de mantega
2 ous
50 gr de formatge gruyere
4 g de sal
nou moscada.

Començarem per a tamisar la farina (si no tenim un tamisador, podem fer servir un colador tranquil·lament) . Quan tinguem la farina tamisada, hi ratllem damunt una mica de nou moscada al gust i hi tirem la sal.

Posem en un cassó l'aigua i la mantega a trossos. Posem el cassó al foc i amb compte perquè no bulli, escalfem perquè es dissolgui la mantega. Quan la mantega sigui ben dissolta, deixem que arrenqui el bull. Retirem del foc, i hi tirem de cop la farina. Amb un batedor, barregem per assegurar-nos que no tingui grumolls.

Tornem a posar el cassó a foc baix, remenem constantment fins que es formi una pasta que es desenganxi de les parets. Retirem del foc i hi afegim un dels ous sencers. Remenem ara amb una espàtula de fusta. Veurem que la pasta canvia de consistència, però seguim remenant fins que l'ou no quedi ben absorbit per la pasta. Tornem a posar al foc i seguim remenant.

Mentrestant agafem l'altre ou i el batem lleugerament, per assegurar-nos que la consistència de la pasta sigui la que volem nosaltres, no l'afegirem tot de cop, si no a poc a poc.

Quan la pasta del cassó es torni a separar de les parets, retirem de nou i afegim una mica de l'ou batut. Remenem fins a total absorció. Cal que la pasta ens quedi consistent, però que quan estirem l'espàtula de fusta, "caigui" de l'espàtula sense trencar-se. repetim l'operació d'afegir l'ou batut-remenar-tornar al foc fins que la pasta no tingui la consistència que volem i es separi de les parets.

Quan la pasta sigui ben homogènia i al punt, hi tirem 40 g de gruyere i remenem fins que quedi ben barrejat. Reservem la resta de formatge.

Posem la pasta en una màniga pastissera i damunt una llauna untada amb mantega que pugui anar al forn, anem fen boletes de pasta separades entre elles. Quan tinguem la llauna preparada, amb una forquilla untada amb ou batut, aixafem una mica les boletes i hi tirem pel damunt la resta de formatge.

Posem la llauna al forn prèviament escalfat a 170º. Deixem que cogui fins que les boletes augmentin de volum i es tornin rossetes. Compte en obrir el forn, doncs es "desinflaran" les boletes.  Si deixem que es refredin  a poc a poc dins del mateix forn un cop les tinguem cuites, ajudarem a que no perdin la forma.

1 comentari:

bojosperlacuina ha dit...

Bon aperitiu per començar un bon àpat. Feliç 2013!

Seguidors