dijous, 3 de febrer del 2011

Trinxat...del Poblenou

El trinxat de la Cerdanya s'ha fet molt popular com a plat "típic" d'hivern, senzill i saborós alhora i quasi diria com emblema de la comarca... però la meva àvia que ni era de la Cerdanya ni hi havia estat mai, el feia sovint (i sospito que molta altra gent). Era un plat sense nom, una manera d'aprofitar el que sobrava del dinar a l'hora de fer-se el sopar: es cuinava patata i col per dinar (plat típic de l'hivern, quan les verdures només les trobaves dintre de temporada) i el que quedava, l'aprofitàven al vespre acompanyant-lo sovint de cansalada.
Però hi ha variants, que explicarem també tot seguit.

Ingredients (2 persones)
2 o 3 patates
un tros de col (al gust)
uns talls de cansalada
oli, sal
all
tomàquet (opcional)
botifarra negra (opcional)

Es bull la patata a trosos sense la pell, quan porti uns minuts coent, hi tirem la col ja neta i tallada. Salem. Quan tot sigui cuit, ho colem i reservem.
A part, en una paella, hi posem un all tallat petit i deixem que enrosseixi. Afegim els talls de cansalada i deixem que es facin bé, els treiem i reservem. Afegim llavors la patata i la col, li donem unes voltes a la paella , ho aixafem tot amb la forquilla i deixem que es cogui durant uns minuts i ja ho tindrem. Emplatem i decorem amb la cansalada.
Si no tenim cansalada o no ens agrada, la podem substituir per botifarra negra cuita i tallada a rondanxes.
Si afegim uns tomàquets talladets a dauets i deixem que es coguin ( just després de treure-hi la cansalada i abans d'afegir-hi la patata i la col) també quedarà molt bo; en aquest cas, els aixafarem juntament amb la col i la patata.

2 comentaris:

conpanyvino ha dit...

El trinxat és un plat que m'encanta, ho trobo molt saborós. Però amb botifarra negra no ho he tastat mai, ha de ser boníssim!

Ornella ha dit...

Saporitissimo questo piatto! Con quelle fettine di pancetta sopra poi..che buono!!

Seguidors