divendres, 13 de gener del 2012

Americans i Anglesos

Les nits de cap d'any a casa meva quan erem petits, a part dels raïms inevitables, teníen un altre plat quasi tant tradicional i obligat: els sanvitxos americans i anglesos. Després de molts anys sense fer-ne, aquest any per cap d'Any els hem recuperat. Les quantitats són aproximades. En aquest cas, varem fer servir pa de motllo integral, però habitualment en compràvem de "normal".

Ingredients:

pels Americans (24 peces):
2 ous durs
1/2 enciam net i amb les fulles tallades petites i sense el tronxo
2 o 3 tomàquets sense  la pell i tallats a daus
2 llaunes de tonyina
1 llauna d'anxoves (petita)
pa de motllo


pels Anglesos (24 peces):
pernil dolç
1/2 enciam net i tallades les fulles petites a trossos i sense el tronxo
2 o 3 tomàquets madurs, sense pell i tallats a daus
maionesa
pa de motllo

Procediment per a fer els Americans:

Tallem els ous durs petits. Esmicolem la tonyina. Tallem també a trossos petits l'enciam i els tomàquets. Tallem a tres trossos aprox. les anxoves. Barregem tot i reservem.

Tallem la "crosta" del pa de motllo (amb unes estisores ens anirà bé). Anem omplim una llesca amb la barreja anterior i tapem amb una altra. Repetim l'operació. Quan tinguem 4 o 5 sanvitxos apilats, els tallem amb un ganivet de serra en forma triangular, de forma que de cada sandivtx ens en surtin dos en forma de triangle (podriem fer dos talls i llavors de cada sandvitx, ens en sortiríen 4 de petitons).
Hi posem un pes al damunt de la pila perquè les punxes dels sanvitxos tenen tendència a deformar-se cap a munt en forma de banya. Si preveiem que tardarem una estona a menjar-nos-els, els podem tapar també amb un drap una mica humitejat.


Procediment per a fer els Anglesos:


Tallem l'enciam ben petit i el barregem amb el tomàquet també tallat ben petit. Reservem.

Traiem la crosta al pa de motllo i l'untem amb la maionesa. Haurem d'untar les dues llesques que volguem encarar. Posem damunt d'una de les llesques untades amb la maionesa, la barreja d'enciam i tomàquet i al damunt, el pernil dolç. Tapem amb l'altre llesca. Comencem a fer-ne una pila. Quan la pila de sandivtxos tingui ja uns 4 o 5 d'alt, els tallarem en forma de rectangle.

Hi posarem un pes al damunt i si ens em d'esperar una estona abans de menjar-nos-els, els tapem amb un drap humitejat lleugerament. Això evitarà que s'assequin i es deformin.

Per si no ha quedat clar:
- els americans tenen forma de triangle, per tant els haurem de tallar des d'un angle, a l'angle del cantó oposat. Així de cada sandvitx original format per dues llesques, ens en sortiran 2 americans. Si volem, podem tallar de nou de l'angle que no hem tallat en diagonal al seu oposat, i així ens quedaran 4 mini-americans.
- els anglesos es tallen en forma de rectangle, per tant caldrà tallar-los per la meitat i ja està.

2 comentaris:

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Avui he aprés a diferenciar aquestes dues versions. No en tenia ni idea però si que tin pa de motlle i demà en versionaré algun perquè l'he comprat per fer un altre plat però en sobrarà.
Gràcies per la idea

trifasic de baileys ha dit...

uuaauuu quins entrepans!!! m'agraden les dues versions aixi que tastaria de tot jo!! `petons

Seguidors