dijous, 30 de desembre del 2010

Cassata v. 2.0

La cassata és un pastís típic de l'època de Pasqua a Sicília; els seus orígens són àrabs, però va acabar d'adquirir l'aspecte actual (i els ingredients) a l'època barroca. En un curs de cuina ens en van ensenyar una variació amb detalls diferents de l'original i jo n'he afegit algun més...vaja que aquesta n'és una versió molt i molt lliure...hi falta per exemple la "pasta reale verde" feta amb farina de festucs, la decoració és molt més light, l'hem confeccionada amb melindros i mató; en fi, que n'és la versió 2.0 (per horror dels puristes).

Ingredients (4 persones):
250 gr de mató
16-20 melindros
50 g de sucre
50 g de fruita confitada (que porti taronja)
25 g de xocolata en llàgrimes (o cobertura feta a trossets)
20 g de festucs crus
1 cullerada de licor (xères dolç o mistela o el que preferiu)
una mica de mantega

per la glaça:
150 g de sucre glaç
1 o 2 cullerades d'aigua

Treballarem el mató amb el sucre i el licor fins a tenir una pasta fina i homogènia, però no un "potito" cal anar amb comte.
Tallarem una part de la fruita confitada a dauets petits, amb l'altre, prepararem una decoració per posar damunt el pastís. Barrejarem la fruita confitada tallada a dauets amb la xocolata i els festucs i amb la pasta de mató fins a tenir una crema homogènia.
Untarem un motllo petit amb una mica de mantega (i si cal, la base amb paper de cuina untat per les dues bandes de mantega).
Cobrirem la base i les parets amb melindros, millor els hi tallem una mica les puntes per a facilitar-ne l'"encaix". Omplim-lo tot amb la barreja preparada anteriorment i ho cobrim amb una altra capa de melindros (si cal retallar-los, els retallem).
Ho posem unes dues hores al congelador (mínim).
Passat aquest temps, i un parell o tres d'hores abans de servir, ho treiem i ho desenmotllem. El cobrim amb la glaça i ho decorem quan la glaça comenci a endurir-se.
Per fer la glaça, ens caldrà barrejar sucre glaç amb una mica d'aigua, fins a obtenir una pasta no gaire fluida i amb l'ajut d'una espàtula anar-la distribuint pel damunt del pastís i pels costats.

1 comentari:

Ornella ha dit...

Molto interessante questa variante, sicuramente più leggera e anche più semplice da preparare! Un abbraccio e tantissimi auguri di Buon Anno a te e famiglia!

Seguidors