dilluns, 25 d’abril del 2011

Brioix d'espigol

Uns brioixos amb un deliciós gust d'espígol: ideals per a berenar o esmorzar.

Ingredients:
500 g de farina
125 g de mantega
3 ous sencers
125 cc de llet
20 g de llevat de forner
1 cullerada sopera ben plena de flors d'espígol
sal

Començarem per separar 100 g de farina. Desfarem el llevat amb la llet i aquesta farina barrejada. Deixarem reposar fins que no hagi doblat el seu volum. Cal que estigui en un lloc fosc, tapat amb un drap de cuina, sense corrents d'aire i no gaire fred ni calent. Això seria la pasta mare.
Amb la resta de la farina formarem un volcà damunt el marbre i a dins del cercle (o el cràter) hi posarem els ous sencers, la sal, el sucre, les flors d'espígol picades (jo les he passades per la trituradora amb el sucre com si volgués fer sucre glaç i així les deixo ben fines ) i la farina tova però no calenta. Anirem treballant de forma que primer es barregin els ingredients del centre i llavors anirem incorporant a poc a poc la farina de les parets del volcà (per seguir amb el símil). Quan la pasta sigui lligada i homogenia, l'estirem una mica amb el corró i al mig hi posem l'altra pasta fermentada (la mare).
Ho treballem tot molt be, fins que les dues pastes s'hagin lligat completament. Anirem airejant la pasta, és a dir, al treballar, l'aixecarem del marbre perquè agafi aire. Quan la pasta ja no s'enganxi, estarà al punt.
La deixem reposar de nou en les mateixes condicions. Quan hagi augmentat de volum, en farem pilotetes de la mida d'una pilota de tennis. Si volem que ens quedi com a la foto, el procés serà el següent:
1) treballem amb els dits un extrem de la pilota sobre el marbre de forma que s'allargui una mica, deixant una mena de globus gros en un extrem, un cordó (on hem posat els dits) i un altre globus petit en l'altre extrem. Si heu estudiat biologia, seria com una cèl.lula en gemmació.
2) al globus gros hi farem un forat al mig, també treballant-ho amb els dits. Ara és com una mena d'anella.
3) passarem el globus petit (recordem que segueix unit amb l'altre pel cordó) per sota de l'anella i el farem passar pel dintre de l'anella i fer-la sortir pel damunt. Ara ens haurà quedat com un ovni clàssic.
4) ho posem als motllos individuals i deixem que llevi de nou una mica.
Ara ja ho podrem posar al forn (200º) fins que siguin cuits.

3 comentaris:

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Em trec el barret però he de confessar que no m'hi veig en cor de fer-ho.
Fa molt bona cara i m'encanta el brioix em puc imaginar com deuen estar amb espígol.

Gemma ha dit...

El brioix és un dels meus pans preferits, però fer-lo a casa és molt complicat. I a tu t'ha quedat sensacional!

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola,
Moltes gràcies pel teu comentari en el meu bloc!! Aquest brioix ha de ser deliciós amb l'espígol M'encanten aquests tipus de masses, així que queda apuntat per fer-lo, com el Tupí, que també provaré de fer-lo, com sembla fàcil, ho farem! Petons i moltes gràcies!

Seguidors