divendres, 27 de desembre del 2024

Seitons amb all i julivert


 Aquest plat es un aperitiu habitualment, però a casa ens agraden tant que sovint els fem com a segon plat...


Ingredients (2 persones)
400 gr de seitons
vinagre
oli
all i julivert

Despres de tenir en el congelador dos o tres dies els seitons, els desongelarem i els hi traiem espina i tripes. Els posem en vinagre i els deixem a la nevera tota la nit.

A primera hora, retirem el vinagre i hi posem pel damunt l'all i el julivert, sal i pebre i oli generosament. 

Servim. A la nevera se¡ns pot aguantar un parell de dies, pero cal tenir-los coberts d'oli..

dimarts, 10 de desembre del 2024

Rovellons amb cap de costella


 Aprofitant la temporada de bolets, ja només començar varem comprar un grapadet de rovellons i , com que teniem de fa temps a la nevera uns trossets de cap de costella varem decidir fer aquest saltejat...


Ingredients (2persones):

400 g de cap de costella a trossos
rovellons (els que permeti el pressupost)
all i julivert

Començarem per netejar i trossejar els rovellons. Els reservarem.

En una paella o en una cassola, amb un raig d'oli, rossejarem el cap de costella prèviament salat i empebrat. Quan comenci a agafar coloret, li afegim els rovellons i baixem el foc (si podem ho tampem).
Deixem que cogui tot junt,sacsejant de tant en tant i quan siguin quasi cuits els rovellons hi afegim l'all i el julvert al gust picolats ben fins. Recitifiquem de sal i pebre i deixem que acabi de coure.

dijous, 28 de novembre del 2024

Tripa de vedella a la provençal

 

Una nova recepta del mític llibre "La Teca"...aquest cop amb una recepta de tripes de vedella : a la provençal! Aquest cop, a més, hem comprat la tripa ja bullida, per estalviar-nos feina..

Ingredients (2 perones)

400 gr de tripa de vedella ja neta i bullida
2 tomaquets grossos ben madrus
1 ceba
all i julivert
cansalada viada
un manat d'herebes: llorer, api, farigola i orenga

començarem per enrossir la cansalada en una cassola. Quan sigui rossa, hi afegim la ceba i el manat d'herbes. Salem, tapem la cassola  i deixem que cogui fins que la ceba estigui transparent. Hi afegim el tomàquet ratllat i deixem que faci xup-xup i es concentri. 

Quan tinguem el sofregit ben concetrat, retirem les herbes i hi afegim la tripa tallada a trossos petits i un got del caldo de bullir-la (o en el nostre cas, aigua), hi ha d'haver prou aigua per a cobrir-la.

Deixem que cogui ben be 40 minuts i anem remenant de tant en tant per a que es barregi bé amb el suc...quan falti uns 10 minuts, hi afegim l'all i el julivert trinxadissims, rectifiquem de sal i pebre i deixem que cogui uns 10 minuts més...I ja ho tindrem!!

diumenge, 17 de novembre del 2024

Cananes amb ceba a la bruta

 

Les cananes són semblants al calamars, no són tan populars ni es veuen gaire per Barcelona, aquests, els varem comprar a Tarragona...La recepta d'avui, no pot ser més fàcil!

Ingredients (2 persones):
10 cananes mitjanes 
1 ceba ben grossa
1 got d'aigua
1/2 got d'oli
sal i pebre al gust

Tallem la ceba en juliana i la posen en una cassola amb tapa, juntament amb les cananes ja netes, l'aigua i l'oli. Hodeixem coure uns 20 minuts amb la tapa posada. Després destapem, i deixem coure fins que el suc es redueixi i la ceba estigui ben cuita, quasi bé caramelitzada...Cal salar i empebrar a l'ultim moment!

dissabte, 2 de novembre del 2024

Amanida de patates amb envinagrats

 

Una recepta molt senzilla de fer però que requereix tenir una certa varietat d'envinegrats..la part bona seria que son productes que ocupen poc a la nevera i admenten un temps llarg de conservació...Es serveix fred o a temperatura ambient i ens podria anar bé per a menjar durant una excursió, per la carmanyola, etc...

Ingredients (2 persones):

2 patates de mida grossa

envinegrats variats al gust:
tàperes
cogombrets
broquil
pebrot verd o bitxo que diuen a Girona
col
fonoll mati (típic de Menorca i que ens agrada força!)
cebetes

Tambe julivert al gust i un o dos alls pelats i picolats finets.


Per començar pelem les patates i les tallem a dauets. LEs fem bollir en aigua i sal..cal `posar-les a l'ollla quan l'aigua bulli! Vigilar-les bé i en pocs minuts ja les podrem colar i reservar.

A part, preparem els envinagrats.Els petits poden anar sencers, els altres millors tallar-los menuts.

Barregem en una plàtera, les patates, els envinagrats, l'all picolat fi i el julivert. Amanim amb sal i pebre al gust i ja ho podem servir!


dijous, 24 d’octubre del 2024

Amanida de tomàquet amb escopinyes

 


 


Una amanida ben fàcil de fer i que queda força bé...

Ingredients :

2 tomàquets grossos
1 llauna d'escopinyes
salsa per escopinyes (veure aqui).


Tallem els tomàquets com ens agradin més: rodanxes, llunes....Preparem la salsa. Aboquem les escopines damunt del tomàquet i la salsa damunt del conjunt...i ja està.

divendres, 18 d’octubre del 2024

Ceps saltats

 

Ara que estem a temporada de bolets, i després d'anys tan doletns de bolets, hem lençat la casa per la finestra i hem comprat un grapadet de ceps...Aquesta manera de cuinar-los es molt clàssica, senzilla i bonissima!!


Ingredients:

ceps segons presupost 

uns tallets de cansalada viada

all i julivert picolat ben fins


En una paella amb un xic d'oli, fregirem la cansalada i quan comenci a agafar color, hi afegirem els bolets tallats a làmines o trossos, ja nets, all i julivert i sal i pebre al gust. Saltajarem fins que siguin cuits, mirant que no es cremi la cansalada!


Per netejar els ceps, amb un drapet moll i un pelapatates si el peu per sota es molt sec; amb un ganivet fi i molta cura, li traurem "l'escumeta" de sota el barret..res de posar-los en aigua ni res d'això!!

dimarts, 8 d’octubre del 2024

Truita de carbassó i badocs

 

Aprofitant ja els últims badocs de la temporada, hem fet aquesta truita....senzilla i ben bona, això sí!


Ingredients (2 persones):

4 ous
1 raig de llet
1 carbasso mitjà
12 badocs.

Començarem per pelar i tallar a dauets petits els carbassons. En una paella amb oli, els farem coure prèviament salats i (opcional) empebrats . Quan siguin quasi fets, hi afegirem els badocs nets i sense el peduncle.

A part, deixatarem els ous amb un raig de llet i ho salarem. Afegirm els ous a la paella i barregem.
Deixem que cogui i quan s'hagi pràcticament quallat totalment, la girarem amb l'ajut d'un plat. Deixarem que cogui de l'altra banda i....ja ho tindrem!

divendres, 27 de setembre del 2024

Salsa per escopinyes

 


Avui tenim una salseta per acompanyar les escopinyes del vermut, fàcil de fer i de bon resultat...podem variar una mica les proporcions al nostre gust, es clar..si en sobre, ho podem guardar en un pot a la nevera...


1 llauna d'escopinyes
1 i 1/2 cullerada sopera d'oli
1 cullerada sopera de vinagre
1/2 culleradeta de cafè de pebre negre
1/2 culleradeta de cafè de pebre vermell picant
1/2 culleradeta de cafè de pebre vermell dolç

Fem una vinagreta amb l'oli, el vinagre, el pebre negre i els pebres vermells. Barregem el suc de les escopinyes.amb la vinagreta i amanim les escopinyes amb això...

diumenge, 15 de setembre del 2024

Cor de vedella amb macarrons (o fideus gruixuts)

 


En honor del cuner Ignasi Domènech, sí el del mític llibre "La Teca"!, hem fet aquesta recepta. Aquest any es celebranels 150 anys des  del seu naixament i quina millor manera es pot tenir d'homenatjar-lo què repassant i tornant a fer les seves receptes? o millor dit, les receptes de cuina catalana que ell va recollir? Fa un temps vam ja publicar una variant d'aquesta recepta tambe recollida al llibre feta amb patates i pèsols...amb macarrons queda especialment bona, per nosltres...

Ingredients (4 persones)

1/2 cor de vedella
200 g de macarrons
1 ceba
2 claus d'olor
1 branca de farigola
1 fulla de llorer
canyella en pols
per la picada: julivert, dos alls, un grapat d'avellanes

Fem que el tripaire ens talli el cor de vedella a daus. A casa, el posem en aigua i un rajet de vinagre per a deixar-lo ben net.

En una cassola, posem un raig d'oli i sofregim els daus del cor prèviament escorreguts i salats, empebrats i empolsinats amb canyella al gust. Hi afegim deseguida la ceba tallada petitona. Afegim-hi també els claus, el llorer i la farigola.

Quan comenci a agafar color, hi afegim aigua per a cobrir la carn i deixem que es cogui. Quan sigui quasi fet, hi afegim els macarrons. Deixem que bulli cinc minuts fort i abaixem al mínim el foc. Mentrestant, fem la picada. Quan sigui ben fina, la deixatem amb el suc i l'afegim. Deixem que acabi de coure i rectifiquem de sal si cal. Ha de quedar un pèl sucós.

diumenge, 1 de setembre del 2024

Peles de patata fregides


 Pel maig i durant una visita al Border anglès vam veure que molts pubs i restaurants oferien aquesta recepta com a picoteig o entrant ..probablement uan recepta hereva de temps més durs (la zona no és bona per conreus, només erms amb torba i mig enfangats durant la primavera i bona part de l'estiu..)
S'acompanya amb diverses salses, la combinació més interessant era amb maionesa i la salsa agredolça dels rotllets de primavera xinesos, però naltros ho hem adaptat al que teniem per casa...També cal dir que, a dia d'avui, t'ho presenten tallat grollerament, amb força patata "enganxada" a la pela.

Ingredients (2-3 persones)_

2-3 patates mitjanes per persona
dues o tres salses que contrastin entre elles..naltros allioli i una reducció de ratafia, pero podria ser la salsa agredolça que deiem i allioli, romesco i allioli , soja el que vulgueu o us vingui de gust o tingueu per casa..

PElem les patates grollerament. La patata que "sobri" la podem aprofitar per a fer bullida i fer-ne ensaladilla rusa o un pure....

Fregim en força oli calent les peles, veurem que algunes s'ens inflaran. Quan siguin ben rossetes les traiem i les posem en paper absorvent per a que perdin l'excès d'oli.

Servim encara calentes acompanyades de la salsa o salses que tinguem o vulguem o puguem.



dissabte, 24 d’agost del 2024

Tatin d'albergínia amb formatge mató

 

Una recepta fàcil de fer que vam trobar per internet...dóna molt bon resultat i permet gaudir de les albergínies...


Ingredient (2 persones):

1 paquet de pasta de full
1 alberginia mitjana o grossa
una cullerada grossa de mel
vinagre agredolç al gust
mató al gust
sal i pebre

motlle baixet de pastís


En el motlle on farem el pastís, escampem la mel i el vinagre. Repartim pel damunt l'albergína prèviament pelada i tallada a rodelles fines.Salm i empebrem al gust.  Tapem tot amb la pasta de full, punxem una mica la pasta i enfornem en el forn ja calent a 200 graus. Deixem que cogui, el temps pot variar depenen del forn, podem mirar com a guia el que indicqui el paquet de la pasta, però ull! potser ens tardarà més...Quan la pasta tingui un color ros bonic, la traiem i abans no s'hagi refredat massa, la girem damunt la safata o plat on la servirem. 

Escampem el mató pel damunt i servim.

dissabte, 10 d’agost del 2024

Ratafia (una nova versió)

 


De la mà d'un company de castells, originari de la comarca de l'Alt Urgell, a finals de juliol varem fer un talleret de ratafia. Se li havia demanat moltíssim perquè en sol dur de pròpia a les diades i realment està molt bona, poc dolça (pel meu gust jo la faria un pelet més ) i amb molt gust d'herbes (només en posa les que cull ell mateix allà l'alt Urgell). com sempre amb la ratafia, ens va proporcionar una llista llargíssima d'herbes i d'espècies i ens va indicar les que posava ell, però va deixar obert que portessim les que ens vingués de gust o creguessim oportú, de fet, un company mexicà n'ha fet una ratafia mexicana amb un bitxo especial, la grana de la xocolata i altres especies que va pensar que anirien bé. A finals de setembre, provarem els resultats, tan de les més clàssiques com de les variants multiculturals.

A la llista posem el que varem afegir nosaltres i indicarem amb asterisc el que fa servir ell.

Ingredients (3 litres):

1 l. d'alcohol alimentari de 96 graus (cal anar a Andorra a comprar-lo, sorry!)

12 nous verdes (cal que estiguin tendres, sense formar la nou en si de cap manera i que hagi començat a endurir). Es poden agafar per Sant Joan i congelar-les!

espècies:

nou moscada
clau
canyella  *
comí 
matafaluga

pela de llimona, un trosset *
pela de taronja, un trosset *
3 fulles de llimoner *
* llor (jo no)
* 3 fulles de taronger (jo no)

1 ramet de farigola (no era de secà) *
1 branqueta de romaní *
1 branqueta d'espigol *
una cullerada sopera de flors de saüc *
un pessic gros de fulles de sajolida *
idem de marduix
idem d'orenga *
idem de marialluïsa
idem de til.la
idem de tarongina
idem de menta
idem de poniol *
idem de sàlvia
* té de roca (ho recomana especialment)

Omplim un pot hermètic,  i que estigui be net, fins a 3/4 amb les espècies i herbes. Dels que trenen branquetes llenyoses, en treiem el que poguem per a no ocupar inutilment espaic, pero ha d'haver-hi branquetes per tal de que hi hagi espai....

Xapen les nous, ens caldrà guants si no volem dur les mans tenyines de fosc una setmana o més. Les posem al pot i hi afegim un litre d'alcohol. Potser no quedarà tot submergit, no cal patir, al anar xinxolant, ja s'anira barrejant tot. Tapem i busquem un lloc per a deixar-ho reposar. Veureu que comença a tornar-se fosc pràcticament al moment.

Cal tenir-ho a sol i serena 40 dies. Es a dir, cal que li doni la claror! i no li fa cap mal que li doni una estona de sol directe. Cal procurar que per la nit estigui en un lloc on hi baixi la temperatura. Un cop a la setmana, caldrà xinxolar -ho tot, es a dir, remenar suaument, no és una coctèlera!

Passats els 40 dies, caldrà preparar l'almívar. Ens caldrà 2 litres d'aigua calenta i entre 400 g i 500 g de sucre. Recomanem primer posar-ne el mínim, si no ens agrada, sempre hi podem afegir més alvímar; però si ens surt ja massa dolça d'entrada no es podrà arreglar! Tampoc no cal arribar a un punt determinat d'almívar. Uns minuts per a dissoldre-ho bé tot i ja ho tindriem. 

Filtrarem bé l'alcohol amb un colador xinès o bé amb un drap de cotó ben net per tal que el líquid quedi el més transparent possible. Barregem amb l'almívar un cop aquest estigui fred. Ara ja ho podriem consumir, però millor ho deixem repossar un parell de setmanes minim, fins i tot un mes.

divendres, 26 de juliol del 2024

Pagell al forn

 

Al mercat varemveure aquest preciós peix de la familia de les orades i no vam poder evitar de comprar-lo i cuinar-lo de la manera més clàssica possible. Té molt poques espines i una carn blanca molt gustosa i fina.

Ingredients (3-4 persones):

1 pagell gros

2-3 patates mitjanes

2-3 cebes

1 pebrot italià

all i julivert i pa torrat i una llimona o taronja

1 gotet de vi blanc

Demanarem al peixater que ens el desescati i hi tregui els budells i les espines de l'espatlla. Li demanem que li faci uns talls verticals (on anirà l'all i el julivert)

Un cop a casa, en una safata que pugui anar al forn, hi posarem les verdures, netes, pelades i tallades a rodanxes fines. Salem i empebrem i ho posem al forn per a que es vagin fent, ben regades amb un raig d'oli. Això ho fem per a que es vagin coent i no quedin crues, hi ha qui les pasa per la paella.

Un cop pràcticament cuites les verdures, posem al damunt el peix, amb un tallet de llimona o taronja a la panxa i uns altres trossets als talls. També anirà ja salat i empebrat. Mentrestant, picolem ben fi l'all i el julivert i ho barrejem tot amb pa ratllat i una mica de sal. A mitja cocció del peix, ho posem als talls i ho regem amb el vi blanc. Deixem que acabi de coure i servim!

dissabte, 13 de juliol del 2024

Limoncello (i "Taronjello" també)

 


Un licor italià que s'ha tornat molt i molt popular per aquí..fàcil de fer i molt bo per a després de dinar (massa i tot , diriem!). La principal dificultat seria comprar l'alcohol alimentari, que està prohibit aqui! cal anar a Andorra! L'altra "dificultat": esperar que es vagi fent....

Ingredients (2 litres aproximadament):

12 llimones

0.5 l. d'alcohol alimentari

1,5 litres d'aigua

900 gr de sucre

Pot esterilitzat


Començarem per a pelar les llimones, cal anar en compte per què la part blanca de la pela NO ens interessa. Un cop tinguem les peles, les hem de ficar en un pot amb l'alcohol i deixar-les repossar mínim un mes o 40 dies en un lloc fosc i sec.


Passat aquest temps, prepararem l'almivar...Ens cal posar aigua a bullir, i quan estigui ja bullint hi afegim el sucre (600 gr per litre). Ens cal 1.5 l d'almívar per cada 0.5 l. d'alcohol macerat.!

Quan l'aigua arrenqui el bull, hi afegim el sucre i remenem, quan torni a bullir, contem 4 o 5 minuts i ja ho tindrem. Deixem refredar una mica (cal que estigui tebi) i hi aboquem el macerat prèviament filtrat. I ja ho tindrem!!

Les peles de les llimones les podem posar (unes quantes) a l'oli d'amanir i en un parell de mesos tindrem un oli aromatitzat per a amanides. La resta les llançarem.

Les llimones que vam fer servir, les podriem aprofitar per a fer melmelada, per exemple: caldria tallar-les a rondanxes, fer-les bullir en fred i quan estiguin bullint, treureles 3 cops del foc, a la quarta, deixar-les 20 minuts fins que siguin toves. Escorrem el liquid i barregem les llimones ja toves amb sucre ( 1 kg de llimones-600 gr de sucre) i una mica d'aigua. Ho psasem tot per la batedora, Omplim els pots que calgui i, o bé fem el bany maria clàssic, o be´, les posem tapades i calentes del revès i es farà el buit.


PEr a fer el "taronjello" (*), seria el mateix procediment que el limoncello però amb taronges! (Serveix per qualsevol altre citric).


(*) Sí, ja sabem que taronja en italia és arancia, però la persona que ens va ensenyar a fer el limoncello  li deia així a la versió amb taronges i ens va fer gràcia...

dilluns, 1 de juliol del 2024

Verat amanit amb vinagreta de taronja i soja

 


Una recepta de la famosa xef Maria Nicolau, fàcil de fer i que queda molt sorprenent i bo (que és el més important, clar..)

Ingredients (per persona):

1 verat sense espines
taronaja. la pell i el seu suc
salsa de soja
oli

sal i sucre en bona quantitat (meitat i meitat)

Demanarem al peixater que ens tregui cap i espines del verat (es poden aprofitar per fer fideus o arròs).

Posarem els talls ben nets en una safata i els cobrirem amb sucre i sal (meitat i meitat). Els deixarem mínim una hora a la nevera, quan més gruixut, més temps, es clar.

Els traurem d'allà passat aquest temps i els netejarem de la sal i el sucre i els cobrirem amb una vinagreta feta de la pela de la taronja, el seu suc, oli d'oliva i salsa de soja. Deixem reposar una estoneta , i ja ho tindrem!!! (sí, no cal coure'ls, amb la sal i el sucre n'hi ha prou)

dijous, 20 de juny del 2024

Pèsols amb patates a la Carmeleta (recepta de "La Teca")

 


Una recepta del mític llibre "La Teca", també aprofitarem que es temporada de pèsols per a fer-la. La recepta original porta també botifarra crua, però nosaltres no n'hem posat. De fet, si prescindim també de la cansalda, tindriem un plat apte per a vegetarians...


Ingredients (2 persones):

1 patata grossa
400 g de pèsols (pesats abans de desgranar-los)
1 ceba
1 canó de canyella, farigola i llorer
1 got de vi blanc
cansalada al gust
botifarra crua (no n'hem posat)


En una cassola amb oli, sofregirem la cansalada i quan comenci a estar ben rossa, hi afegim la ceba. Quan la ceba comenci a agafar color, hi afegim els pèsols i les patates en cru esqueixades petites. Cal que estiguin en igual quantitat. Si volguessim possar-hi la botifarra, ho hauriem de fer ara (a rodanxes). hi afegim totes les espècies i un got de vi blanc. També una mica d'aigua per acaba de cobrir.ho tot. Tapem la cassola i deixem que cogui a foc baix.

Quan sigui ben cuit, retirem la farigola, el llorer i el canonet de canyella i servim.

dimarts, 11 de juny del 2024

Cor de vedella amb pèsols

 


Aprofitatn al màxim la temporada de pèsols, i després de comprar-ne un bon grapat al nostre mercat, el de Santa Caterina, hem fet amb ells un parell de receptes...Aquesta seria una d'elles. el cor de vedella també l'hem comprat allà, a la botiga dels tripaires. El plat es pot fer també afegint-hi patates, per allargar-lo bàsicament, però nosaltres no n'hem afegit...

Ingredients (2-3 persones):

mig cor de vedella tallat a dauets.
1 kg de pèsols
1 ceba
farigola, llorer, canonet de canyella, 1 clau d'olor

per la picada: uns brins de safrà, 10-12 ametlles torrades, un carcinyoli, un parell d'alls, 10-12 avellanes torrades, julivert i una mica de vi ranci (per xopar el carcinyoli)

En una cassola, sofregim el cor de vedella que, prèviament, haurem tingut una estona amb aigua i un rajet de vinagre per a deixar-lob en net. Hi afegim també la ceba tallada petita quan ja comenci a tenir coloret i hi afegim també les espècies. Tapem la cassola, baixem el foc i deixem que es faci la ceba; quan tinguem la ceba cuita, ho cobrim amb aigua i hi afegim els pèsols. Deixem que cogui tapat i a foc baix.
Mentrestant, fem la picada, ens ha de quedar ben fina! Quan faltin uns 10-15 minuts de cocció, hi afegim la picada deixatada amb el suc del guisat. Rectifiquem de sal i pebre i deixem que acabi de coure.

divendres, 31 de maig del 2024

Cigrons de Quaresma

 

Per aqui ens havia quedat mig oblidada aquesta recepta tan fàcil i tan bona de la quaresma. De fet, és una versió, doncs hi ha una altra de molt similar on s'hi afegeix bacallà, però només amb cigrons i ous ja queda ben complert el plat i ens pot servir com a recepta vegetariana.


Ingredients (2 persones):
2oo gr de cigrons ja cuits
2 ous (1 per persona)
1 ceba grossa
2 o 3 tomàquets madurs
1  fulla de llorer
1 all
per la picada:
una mica de julivert
uns brins de safrà
1 all
10-12 ametlles torrades

Primer de tot, cal coure els ous i pelar-los, xapar-los i reservar-los.

Farem un sofregit amb la ceba i l'all ben picats i el llorer  i quan comencin a transparentar, hi afegim els tomàquets ratllats i una mica de julivert trinxat. Deixem que es concentri una mica, hi afegim els cigrons i una mica d'aigua (dos dits).

Mentrestant fem la picada amb el safrà, el julivert,l'all i les ametllets. Cal que ens quedi fineta . 
Ho deixatem amb el suc i ho afegim. Quan comenci a fer xup-xup de nou, hi afegim els els ous durs.

Deixem que cogui tot junts un parell de minuts i ja ho tenim.

dissabte, 18 de maig del 2024

Faves sacsades

 

Avui tenim una recepta també de temporada: faves sacsades, típiques del País Valencià i que duen aquest nom perquè mentre van coent les hem d'anar sacsejant...Recorden una micona a les nostres faves, com veureu, però, es clar, la presència del xoriço els hi dóna un gust diferent i peculiar. Aprofiteu! que encara som temporada de faves!
Atenció!! com sovint passa amb les receptes populars, hi ha algunes variants..nosaltres vam agafar-ne aquesta , bàsicament, per l'ou...


Ingredients (2 persones):

1 kg de faves ja peladetes (aprox. 1,5 kg amb pela)
2 xoricets
2 botifarrons de ceba
2 baldanes o blanquets (botifarrons blancs típics valencians), es podira posar botifarra blanca o d'ou
1 ou per persona (enosaltres vam tenir el caprici de fer-ho amb ou d'oca)
2 o 3 alls tendres
1 ceba tendra grossa
1 fulla de llorer

Fem un sofregit amb la ceba i els alls picoladets i la fulla de llorer.quan comencin a transparentar, hi afegim les favem i un mig got d'aigua. Salem i tapem i deixem que cogui a foc baix. Cal sacsejar-les de tant en tant perquè no s'agafin al cul de l'olla. Vigileu que no quedin massa eixutes, però tampoc massa caldós, no és un plat de cullera!

quan les faves siguin mig cuites, hi afegim els embotits i deixem coure a foc lent igualment. Seguim sacsejant l'olla de tant en tant. Quan sigui tot cuit, hi afegim l'ou com si volguessim fer un ou ferrat i tapem de nou l'olla i deixem que quatlli la clara. Recomano fer una mica de foradet per a que no s'escampi tant l'ou i quedi tot més recollit i fàcil de menjar. 


dijous, 2 de maig del 2024

Rap allagostat (o llagosta de pobre)

 

Una manera molt fàcil de fer el rap, el nom de la recepta prové, evidenment, de l'aspecte que té encabat el plat, tot i que, si llegeixes testimonis de pescadors vells, es comprova que justament la llagosta era un menjar de pobres antigament! En fi, els temps canvien i després va venir l'època en que era menjar de rics i els qui no se la podien permetre batejaven així els plats....

Ingredients ("-3 persones):

1 rap sencer de 1´5 kg o una mica més

pebre vermell
patates (1 o 2)
ceba (1 o 2)


Demanarem al peixater que ens netegi el rap: el cap i les espines ens serviran per fer sopa un altre dia o o fideus rossejats etc... Li demanarem que tregui l'espina central també, es clar!!

Agafarem les dues peces que ens queden i les lligarem juntes amb fil d'embastar, untarem amb oli i també untarem amb pebre vermell. Reservarem.

En una llauna que pugui anar al forn, hi posem una capa de patates i ceba pelades i tallades a rodanxes fines. Enfornem fins que siguin mig cuites (hi ha qui les passa per la paella per fer-ne més via).

Quan les patates i la ceba siguin mig cuites, hi posem al damunt el rap i ho tornem a enfornar. Ho tindrem a uns 200 º uns 15 minuts, caldrà donar-li la volta i si veiem que es queda eixut, tapar-ho amb paper de forn. També ho podem regar amb un gotet de vi blanc. 

Quan el rap sigui cuit, el traiem , tallem el fil d'embastar i el tallem a rodelles. Es pot menjar fred o calent.



dissabte, 20 d’abril del 2024

Pèsols amb sepionets i botifarra negra

 


Aprofitant la temporada de pèsols em fet aquesta recepta..fàcil de fer i de resultats brutals...

Ingredients (2 persones).

1 kg de pesols amb tavella
2 trossos de botifarra negra
300 gr de sepionets nets
1 ceba
2 o 3 alls tendres
2 o 3 tomaquets madurs

No cal dir que el primer pas sera desgranar els pèsols. Un cop els tinguem desgranats els reservarem.

En una cassola, farem un sofregit amb la ceba i els alls picolats ben fins. Salem i empebrem amb moderació. Quan comenci a transparentar, hi afegirem els sepionets i poc després els tomàquets picolats i deixarem que cogui tot junts uns minuts.

quan el tomàquet comenci a concentrar-se, hi afegim els pèsols i un gotet d'aigua. Tapem i deixem que faci xup-xup. quan sigui pràcticament cuit, a part de rectificar de sal i pebre, hi afegirem els talls de botifarra i deixarem coure uns cinc o deu minuts més màxim.

divendres, 5 d’abril del 2024

Suquet d'escòrpora amb patates i all-i-oli

 


Un clàssic de la cuina catalana que, aquest cop hem fet amb una escorpòra mitjaneta. PEr començar li vam demanar al peixater que ens talles el peix incloent-hi el cap (que té força molla i dóna gust també). La quantitat de patates pot variar segons ens agradin més o menys o, simplement, volguem allargar el plat de forma econòmica. Obvimanet també es pot fer amb altres peixos de carn forta o amb una barreja d'ells, però , aquest cop, ens havia fet gràcia aquest peix...Recomano demanar al peixater que ens tregui ell les espines, doncs si bé, només en te al llom i al ventre, son molt grosses i dificils de tallar a casa sense bons estris.


ingredients (2-3 persones):

1 escorpòra mitjana tallada a rodanxes (demanar que ens trequin les espines)
3-4 patates pelades
1 ceba
1 tomàquet
alls 2-3
1 fulleta de llorer
julivert
all-i-oli (fet només amb all i oli, ep!)

Començarem per a fer un sofregit en una olla fonda amb la ceba i els alls picolats i hi afegim la fulla de llorer. Quan comencin a transparentar, hi afegim el tomàquet ratllat i el juliver picolat i les patates pelades i esqueixades. Deixem que cogui uns 5 minuts i hi aboquem brou o aigua calenta fins a cobrir les patates. Llavors hi afegim l'escòrpora salada i empebrada i poc després , l'all-i-oli deixatat amb el mateix suc de la cocció. Que bulli a foc mig uns minuts més i ja ho tindrem!!


dijous, 21 de març del 2024

Peus de xai amb panses i pinyons

 


Una recepta d'aquelles  de llepar-se'n els dits! peus de xai amb panses i pinyons..Els peus de xai els podeu trobar fàcilment a les parades de tripaires dels mercats; sortosament, aquestes parades que havien estat a punt de desaparèixer, han renascut gràcies als immigrants, sobretot llatins, que sembla que en son molt aficionats...


Ingredients (2-3 persones):

400 g de peus de xai ja nets

un grapat de panses

un grapat de pinyons

1 ceba grossa

2 tomaquets madurs

1-2 alls

julivert

una picada : amb all . safrà i 10-12 ametllets torrades


Els peus els bullirem amb sal i llorer fins que quedin tendres. Reservarem una mica d'aigua de bullir-los i els colarem i posarem en una cassola.

En aquesta cassola, prèviament, haurem posat ceba picolada fina i all també ben picoladet. Quan comenci a transparentar, hi posarem tomàquet ratllat i julivert picat. Quan la salsa sigui ben concetrada, llavors és el moment d'afegir-hi els peus de xai i el gotet d'aigua de bullir-los. 


Deixarem que bulli tot junt un quart d'hora aproximadament i hi afegirem la picada deixatada amb el mateix suc. hi afegim també les panses i pinyons prèviament remullades una bona estona amb aigua.

Que cogui tot junt deu minuts més i ja ho tindrem!!

dimarts, 12 de març del 2024

Tripa de xai a la llauna

 


Una altra manera de cuinar la tripa. Aquest cop, a més, torna a ser tripa de xai, pero es pot fer , obviament, amb tripa de vedella.


Ingredients (2-3 persones):

300-400 g de tripa ja neta
1 ceba grossa
2-3 tomàquets ben madurs
un got de vi blanc
alls i julivert (força)
1 fulla de llorer

Cal tallar la tripa, rentar-la be i bullir-la amb una fulleta de llorer. Reservar-la i reservar també una miqueta de brou per si de cas.

En una paella, feu un sofregit de ceba picolada fineta. Quan sigui ben cuita, hi afegiu la tripa tallada petita i deiixeu-ho coure uns minuts més. Afegiu-hi el tomàquet ratllat i deixeu que es concentri. Afegiu-hi el got de vi blanc i deixeu que s'evapori. Rectifiqueu de sal i pebre negre al gust. El caldo de coure la tripa es pot fer servir per afegir en el moment que ens sembli que esta quedant el guisat massa sec i hi hagi risc de cremar-se.


Aboqueu la tripa en una llauna que pugui anar al forn, escampeu pel damunt l'all i el julivert picolat i enforneu fins que quedi ros i una mica sec. Serviu!


dimarts, 20 de febrer del 2024

Mussola (o moixina) a l'all cremat

 


De nou una recepta amb mussola, el petit tauró comestible que de tant en tant apareix a les peixeteries..es ecònomic i no té espines, ideal per nens i per a qualsevol que no li agradi anar traient i vigilant les espines..Aqui el varem fer seguint una recepta tradicional d'all cremat...en aquesta variant d'all cremat la recepta porta sofregit de tomàquet...


Ingredients (2 persones):

300 g de moxina (més o menys) a trossos

2-3 tomàquets madurs ratllats (jo, de llauna sencers naturals)

4-5 alls pelats

Enrossirem bén be els alls pelats en una cassola. Quan siguin ben rossos, els retirem i hi posem tomàquet ratlla i deixem que concentri el sofregit. Els alls, els picuem en el morter. Quan el sofregit sigui quasi fet, hi afegim la moxina salada ja i els alls picats al morter. Deixem que cogui tot junt i servim...



divendres, 9 de febrer del 2024

Ànec al forn a la mànera del Delta

 

Més i més receptes del Delta...i és que a més de dedicar-nos a comprar-hi ingredients, també ens dediquem a comprar llibres de cuina típica, sovint mig-oblidada als receptaris tradicionals...i com no pot ser una sorpresa, tenen un munt de maneres diferents de cuinar l'ànec, en aquest cas al forn. Nosaltres hem fet servir un ànec de corral, però la recepta original fa servir una àdena salvatge, que diuen que ´son més bones que els ànecs mascles...


Ingredients (4 persones):

1 ànec tallat a octaus
2-3 patates
1 llimona
2 tomàquets madurs
2 cebes
un grapat de prunes seques
1 got de negre
aigua, oli i sal i pebre

Netegem l'ànec, el salem i empebrem al gust.

En una cassola que pugui anar al forn, hi posem la llimona a trossos, les cebes per la meitat, els tomàquets també per la meitat i les patates a rodanxes o trossos menuts. Hi afegiu l'ànec i ho reguem amb vi. Hi posem una mica d'aigua pels costats (mig got) i ho reguem amb una mica d'oli.

Enforem a 200º i deixem que vagi coent. De tant en tant, remullem la carn amb el suquet i anem vigilant que no quedi sec, però tamboc ha de quedar molt sucòs. Caldrà deixar-lo ben be una horeta. Quan quedin uns minutets, hi afegiu les prunes seques. No ha de quedar molt sucós. 
Ho podem acompanyar de pomes fregides, el contrast està molt bé!

 


dijous, 25 de gener del 2024

Galeres amb suc


 En temporada de galeres varem fer aquest plat, senzill i gustós, perquè si les galeres estan plenes, és un guisat excel.lent i deal pels que els hi agrada escurar...
Ingredients (2 persones):

400 g de galeres ben plenes

2 tomàquets madurs

2-3 alls

julivert

Començarem fent un sofregit amb els tomàquets ratllats, en una cassola on, prèviament, haurem sofregit lleugerament els alls ben picoladets. Quan el sofregit sigui mig fet, hi afegim el julivert i les galeres, deixem que cogui tot junt i les galeres canviin de color i ja ho tenim!! més fàcil, impossible!!



divendres, 12 de gener del 2024

Macarrons amb musclos de llauna


 Una recepta boníssima i curiossísima dels mercats de Girona: tenen una petita revista on hi apareixen receptes de cuina tradicionals,  modernes, més elaborades o més senzillotes..en fi, molt variades..Aquesta ens va cridar l'atenció ràpidament...

Ingredients (2 persones):

300 g de macarrons
1 llauna de musclos en escabetx
1/2 mitja llauna de tomàquets naturals sencers (o 2 tomaquets ratllats naturals)


Fem un sofregit amb el tomàquet i quan sigui ben concentrat, hi afegim la llauna de musclos amb el suquet i tot.

A part, cuinem els macarrons al gust, un cop cuits i escorreguts, els afegim a la cassola del tomàquet i els musclos, sacsegem bé, deixem que cogui tot junt un parell de minuts per a barrejar bé els gustos..i ja ho tenim!!!

dimarts, 2 de gener del 2024

Xapadillo d'anguila amb samfaina

 

Més receptes del Delta i amb ingredients típics!! I és que sempre aprofitem les nostres visites per a proveir-nos de tot el que no es pot trobar a Barcelona!! En aquest cas, xapadillo d'anguila cassolà de Sant Jaume d'Enveja1 i potser direu, què és el xapadillo?? doncs el peix (en aquest cas anguila) xapat per la meitat i deixat assecar....un cop sec, se'l pot menjar o bé fregidet o bé amb una bona samfaina com aqui..

Ingredients (2 persones):

2oo gr de xapadillo d'anguila 
1 pebrot vermell gros
1 albergínia
1-2 cebes
2 tomàquets madurs

Començarem per a fregir els xapadillos i reservar-los.

En el mateix oli i en una cassola grossa, sofregireu la ceba tallada fineta i quan comenci a transparentar, hi afegim el pebrot i l'albergínia. Tot ben tallat a trossos menuts. Quan sigui cuit, hi afegim el tomàquet ratllat i deixem que concentri.  

finalment, hi afegim el xapadillo a trossos, ho deixem coure uns minuts i ho deixem repossar 10 o 15 minuts o d'un dia per l'altre i servim.

Seguidors