Avui presentem una recepta japonesa; una mena de fondue amb vegetals i carn bullits amb un brou vegetal..en el nostre cas, algunes de les verdures japoneses les vàrem substituir per verdures europees, tot i que probablement, es poden trobar a les botigues d'alimentació asiàtica cada cop més freqüents...L'aparell per a fer el shabu shabu no es propiament el de la fondue de formatge, si no més aviat el de les fondues de carn...
dijous, 23 de desembre del 2021
Shabu shabu (fondue japonesa de vegetals i carn)
dimarts, 14 de desembre del 2021
Sopa de mote peruana v. 2.0
Aquesta és una versió molt light de la sopa de mote peruana, doncs l'original porta tripa i pota de vedella i nosaltres vàrem copiar algunes versions que hi posen pollastre...no ens vàrem "atrevir" a començar per la versió més fidel, però la veritat és que queda molt bona i va valdre la pena provar-la...L'altre ingredient principal és el blat de moro, un d'especial que no és ni el de fer crispetes (evidentment) ni el blat de moro escairat de l'escudella berguedana..se'n pot trobar en comerços llatins d'alimentació però també en algunes botigues de venda de grana, nosaltres el vam comprar a una que hi ha darrera del mercat d'Horta.
dimarts, 7 de desembre del 2021
Crema de moniatos i pera
Una crema o sopa ben bona ara que fa una mica de fred i encara es poden trobar moniatos. A nosaltres, com podeu veure, ens agraden les cremes ben espesses..que quasi aguantin la cullera, però recordeu que és tan fàcil com controlar la quantitat de brou o aigua a l'hora de passar pel túrmix els ingredients. També es pot triar com fer els moniatos, si directament crus i que bullin amb la resta d'ingredients o, posar-los al forn abans..en el nostre cas, ens agrada el gust del moniato al forn i per tant, acostumem a fer-los primer al forn i després passar-los a l'olla, però si feu servir moniatos crus també queda bo (i estalvieu una mica de temps).
dimarts, 30 de novembre del 2021
Crema de castanyes amb matafaluga
Una crema ben fàcil de fer aprofitant les castanyes....la podem fer amb castanyes torrades, però nosaltres varem fer servir castanyes "pilongues", les que venen seques.
dimarts, 23 de novembre del 2021
Cap de costella rostida amb prunes i orellanes
Una recepta del blog (últimament poc actiu) "els fogons del pare" sempre molt interessant...
dissabte, 13 de novembre del 2021
Dolmadakia (o farcellets de pàmpols amb arròs)
Tenim avui la famossíssima recepta grega (o turca o siriana, segons les fonts). Hi ha dues versions; una que podíem dir estrictament vegetariana amb només arròs o una altra amb arròs i carn...aquesta és la versió només amb arròs. El primer pas serà trobar els pàmpols...normalment ho podrem trobar a botigues de productes àrabs...en el nostre cas, una botigueta colmado-carnisseria a prop del mercat del Clot on les tenen en pots...a més, el propietari va ser prou amable com per a donar-nos alguns consells per a fer la recepta!
dimarts, 2 de novembre del 2021
Moixina (o gatets) amb albergínies
Aquesta recepta la vàrem trobar per internet i ens en va semblar molt i molt interessant; teniem moixina o gatets a la nevera i l'altre ingredient principal: les albergínies són ben fàcils de trobar...No és gens difícil de fer i els resultats són boníssim..com tots els guisats, millora d'un dia per un altre...
dilluns, 11 d’octubre del 2021
Garidosalata, amanida grega de patates i gambes
Tot i que l'estiu comença a quedar en darrera, us presentem una recepta ideal per èpoques caloroses, on vingui de gust menjar fred i no suar gaire a la cuina..aquesta recepta és fantàstica, doncs a més, ens pot servir per un picnic inclús, tenir-la preparada a la nevera, etc..
Ingredients (2 persones):
un grapat de tàperes
un grapat de cogombrets en vinagre
julivert al gust
1 llimona
2 cullerades de postres de mostassa
5-6 cullerades d'oli
sal i pebre negre
dimecres, 29 de setembre del 2021
Ànec en escabetx
Per celebrar la Festa Major de Barcelona d'enguany, res millor que un ànec...aquesta recepta és fàcil i permet tenir-lo preparat d'avançada i, si cal, menjar-se'l fred...tot i que nosaltres vam preferir escalfar-lo.
1/2 ànec de pagès
2-3 pastanagues
1 porro
1 ceba grossa
2 fulles de llorer
2-3 claus d'olor
1 branqueta de romaní
Primer de tot tallarem a octaus l'ànec, li traurem tot el greix que poguem, el salarem i empebrerem al gust.
En una cassola, sofregim els trossos d'ànec fins que sigun rossos. Els traiem i els reservem.
A la mateixa cassola i en el mateix oli, i fiquem llavors totes les verdures ja netes, pelades i tallades a trossos. També les herbes i deixem que vagi coent a foc baix. Salem i empebrem. Quan ja la ceba i el porro transparentin, hi afegim el got de vi i el got de vinagre. Deixem reduïr a la meitat i hi afegim l'anec. Tapem i deixem coure fins que l'ànec sigui ben tendre. Si el suc es redueix massa, hi afegim el got d'aigua. Rectifiquem de sal i pebre i deixem reposar. Millor d'un dia per l'altre i també es podria menjar fred.
dimarts, 14 de setembre del 2021
Dal tadka v. 2.0 (Crema de llenties)
Aquesta recepta és bastant popular a la Índia i en un viatge que vàrem fer, pràcticament a tots els hotels i restaurants (de buffet) en tenien...ens va agradar una cosa de no dir, però el problema és que no acabem de trobar la manera que ens quedi tal i com ells ho fan (consistència de semi-pure) i a sobre, ni teniem les llenties grogues que originalment es fan servir...així que ens ha quedat una versió molt i molt lliure, però igualment bona!
diumenge, 5 de setembre del 2021
Pollastre amb albergínies a la cassola
Una recepta de festa major! amb pollastre de pagès i albergínies blanques...però, es clar, també ho podeu fer amb pollastre "normal" i albergínies negres o morades! igualment, queda per a sucar-hi pa...I recordeu, aquest plats de cassola són millors fets del dia abans.
1 pollastre mitjà
3-4 albergínies blanques
1 ceba
2-3 tomàquets mitjans ben madurs
1 rameta de canyella (opcional però recomanable)
1 gotet de vi ranci o conyac
per la picada:
10-12 avellanes torrades
1 all pelat
1 branqueta de julivert
sal i pebre negre
Salarem i empebrerem el pollastre un cop l'haguem tallat a octaus.
A part, pelarem i tallarem a daus les albergínies. Si són blanques, no cal salar-les i deixar-les repossar un parell d'hores perquè perdin l'amargor. La recepta original preveu enfarinanr i fregir l'albergínia, però nosaltres no ho hem fet per estalviar-nos fer-ho més calòric i arriscar-nos a que ens quedes enfitós.
En una cassola gran on ens pugui capiguer tot, hi posem un raig d'oli i comencem a sofregir el pollastre. Quan estigui d'un color dauradet, hi afegim la ceba ben picoladeta i la branqueta de canyella. quan comenci a transparentar, hi podem afegir el vi ranci i quan hagi evaporat l'alcohol, el tomàquet ratllat. Com que no hem fregit prèviament les albergínies, les afegirem tot seguit i taparem la cassola i baixarem el foc per a que cogui lentament. Vigilarem que no es quedi massa sec; si fos així, hi afegim un culet de got d'aigua. Si el tomàquet i l'albergínia fan massa suc, destaparem l'olla.
A part, començarem a fer la picada en un morter. Quan sigui ben fina i tinguem les avellanes torrades, l'all i el julivert ben picat. Ho reservem.
Quan faltin uns deu minuts per a que tot sigui cuit, hi afegim la picada, deixatant-la amb un poc de suc.
Ara cal vigilar que no s'enganxi. Quan ho tinguem cuit, apaguem el foc i deixem repossar. Millor d'un dia per l'altre, com ja he dit abans.
dimarts, 17 d’agost del 2021
Hamburguesa de cigrons
Una recepta fàcil de fer tot i que un pèl difícil que et quedi perfecte, com a mínim que et quedi amb la textura correcta ! però la veritat, és que segueix valent la pena de provar-la...
Ingredients (2-3 persones):
1/2 ceba
2-3 tallets de pebrots escalivats o uns trossets de pebrot vermell
1-2 grans d'all
1 culleradeta de llavors de comí
sal i pebre negre
1 raig de suc de llimona
divendres, 6 d’agost del 2021
Albergínies masala v. 2.0
divendres, 30 de juliol del 2021
Enredado de mote
Una altra recepta amb mote, es a dir, d'una mena de de blat de moro típic del Perú que cal no confondre amb el blat de moro escairat. Es poden comprar llaunes ja amb el mote cuit o comprar-ne de sec (ja hi ha botigues que en tenen a Barcelona, per ex. al mercat d'Horta) i coure'l a casa. Aquesta recepta es similar al mote pillo, però no sembla ser tan popular ..nosaltres l'hem fet com a plat principal i ha tingut molt d'èxit..el comí i el coriandre li donen un toc que , podriem dir, és molt "fresc". Tal i com ens va passar amb el mote pillo, no tenim achicote (el pebrot vermell en pòls) però em fet el que em pogut per replicar la recepta...
dilluns, 19 de juliol del 2021
Mote pillo v. 2.0
Aquesta recepta és típica de Veneçuela, on es seveix per esmorzar acompanyada d'un bon cafè i formatge fresc...nosaltres varem aprofitar que teniem mote cuit d'una altra recepta per a fer-la..ara, acompanyar-la amb cafè ja no ens varem atrevir...u!! el mote és un blat de moro especial, que no cal confondre amb el blat de moro dolç de les amanides d'aqui ni amb el blat de moro escairat de l'escudella típica de Nadal del Berguedà..On trobar mote? doncs a botigues de productes llatins en deuen tenir en llauna, però nosaltres ho varem comprar a una botiga de llegums crusos, graneria etc del mercat d'Horta a Barcelona. El varem fer servir per un altre plat i em van guardar de cuit al congelador..
divendres, 9 de juliol del 2021
Canons amb conill V. 2.0
Aquesta és una variant d'una recepta tradicional menorquina...els canons són macarrons més finets, però com que no en tenia, jo vaig fer servir macarrons de mida clàssica. Pel que fa a la resta, vàrem seguir la recepta tradicional tan bé com vàrem poguer.
Ingredients (2-3 persones):
dijous, 1 de juliol del 2021
Falafel de pèsols negres
Aprofitant que teniem pèsols negres del Berguedà, varem fer aquesta versió del falafel que apareix al receptari de la Diputació dedicat a aquest llegum típic del Berguedà.
Ingredients (20 falafels):
dilluns, 21 de juny del 2021
Amanida russa amb anguila fumada del Delta
Una recepta que teniem pendent de fer i, per tant de publicar, de feia un cert temps..ara que comença la calor, també venen més de gust plats freds com aquest...Vam aprofitar que teniem anguila fumada de la nostra última visita al Delta per a fer aquesta versió. També varem fer el petit canvi d'una lactonesa, es a dir, d'una maonesa amb llet i no pas amb ou.
dissabte, 12 de juny del 2021
Verat al forn amb picada d'avellanes
Una forma un xic diferent de menjar el verat...fins ara en plena temporada. si ho preferiu, podeu demanar al peixater que us en tregui l'espina i serà de més fàcil coure i menjar...
diumenge, 6 de juny del 2021
Canelons de mató
Una recepta de canelons un xic més lleugereta que els clàssics de sant Esteve, potser no el més indicat de cara a la calor, però no ens en vàren poder estar!
1/2 de llet
2 cullerades soperes ben plenes de farina
mantega (una nou)
sal, pebre negre i (opcional) nou moscada
En un morter o en un bol on puguem picar-hi, barrejarem el mató amb les anxoves i els ous durs ja pelats fins a fer-ne una pasta. Reservarem a la nevera.
Bullirem les plaques de canelons seguint les instruccions del fabricant, i les anirem estenent damunt d'un drap de cuina ben net.
Omplirem amb una cullerada sopera aproximada, les plaques i les anirem enrotllat fins a formar-ne els canelons. Els posarem damunt d'una safata o llauna que pugui anar al forn on , primer de tot, hi haurem escampat una mica de llet (una o dues cullerades ens faran ja servei).
En un cassó, desfarem el roquefort amb una miqueta de llet i ho reservarem. Amb la resta de la llet farem la beixamell de la forma habitual, es a dir: en un altre cassó, desfarem la mantega, quan sigui fossa, hi afegirem la farina i farem que es cogui una mica sense arribar a torrar-se. Llavors, anirem incorporant la llet mica en mica amb molta cura de no fer grumolls. Quan tot sigui ben lligat, hi afegim el roquefort, salem i empebrem i anem rementant fins que la beixamell ens agafi consistència i sense que ens arribi a bullir mai. Quan la tinguem ja feta, l'escamparem damunt els canelons. hi posarem formatge de gratinar pel damunt i ho posarem al forn fins que la beixamell es gratini.
dilluns, 31 de maig del 2021
Bunyols de bacallà
L'última de les receptes del bacallà i la Quaresma que teniem aquest any pendents de penjar...uns clàssics bunyols de bacallà!
Ingredients (20 unitats aprox.):
dijous, 20 de maig del 2021
Ous al plat amb pèsols negres i sobrassada
Una recepta amb pèsols negres del Berguedà....Els pèsols negres ´son típics de la comarca i és força dificil de trobar-ne per Barcelona, però, he tingut sort i resulta que hi ha una botiga de venda a la menuda de llegums i similars que en tenen! tot un descobriment! Sembla ser que és una cadena...Després, buscant per la xarxa, varem trobar un especial de la diputació de Barcelona amb receptes "diferents" per a fer amb pèsol negre (i també amb blat de moro escairat!!) i en pensem treure profit, clar....
Ingredients:
dijous, 13 de maig del 2021
Menudències
Una recepta del que els italians en diuen "cucina povera"..tret del recull " La cuina senzilla" de dicat a Paüls (Baix Ebre)..
Ingredients:
divendres, 7 de maig del 2021
Bacallà a la manera del Delta.
Seguint amb les receptes típiques de Quaresma, aquest cop una recepta de l'Ebre, bacallà (o abajeixo que diuen ells) amb suc i ous estrellats. Boníssima ! i si aprofitem la temporada de pèsols encara ho serà més!
1 tomata petita
dissabte, 1 de maig del 2021
Arengada amb tomàquet
Una recepta de les terres de l'Ebre..molt popular allà i amb petites variants: tomàquet cru, tomàquet escalivat...Us n'oferim una nostra versió:
Ingredients (2 persones):
dimarts, 27 d’abril del 2021
Bacallà al forn
Una recepta de bacallà..que és noti que venim de fer la Quaresma! Aquesta és forma senzilla i queda molt bé.
Ingredients (2 persones):
dilluns, 19 d’abril del 2021
Almadroc (crema de formatge i safrà per a picar)
Una recepta que ens pot servir com esmorzar o com a picapica acompanyat de torradetes...bo i fàcil...És, ni més ni menys, una salsa d'origen medieval
Ingredients:
dilluns, 12 d’abril del 2021
Conill amb llenties
Una recepta del cuiner Santi Taura que vàrem veure per la televisió de les illes balears i ens va agradar al moment! Per menjar amb cullera i no parar...
Ingredients (2-3 persones):
dissabte, 3 d’abril del 2021
Sopa d' api-i-rave amb pastangues i romaní
Aquesta és la nostra versió d'una recepta que corre per la xarxa...Fàcil i ben bona.. L'api-i-rave o celerí és un bulb força gros que es ven ja mig net i només cal pelar-lo (ens servirà el pelapatates) i que condueix força. Aquesta sopa està feta una mica a ull. És pot fer més o menys espessa segons el gust simplement controlant quanta aigua/brou guardes després de bullir les verdures i abans de passar-ho pel túrmix.
Ingredients (2-3 persones)
Pelem i tallem les verdures a trossos no gaire grossos. En una olla, hi posem un rajolí d'oli i , quan sigui calent, hi afegim les verdures prèviament salades per tal que suïn una mica, quan comencin a transparentar o fer oloreta, hi afegim el romaní i l'aigua. Deixem que bulli tot.
Quan les verdures siguin cuites, en traiem el romaní i les passem pel túrmix, guardant tant de brou de bullir-les com claret vulguem fer la sopa.Quan tinguem la consistència que volem rectifiquem de sal i escalfem una mica abans de servir.
dijous, 25 de març del 2021
Escudella verda versió 2.0
Una altra recepta d'escudella..tot i que el fred ha durat poquíssim aquest any, ens ha donat temps de fer-ne'n algunes...aquesta seria una recepta d'una escudella de productes de temporada i força més "lleugera" que, per exemple, la típica escudella que sempre tenim al cap o que l' escudella barrejada...Per raons pràctiques i del que en aquell moment tenia a mà, he canviat alguns ingredients típics: no duu xai, tampoc vedella si no ossos de cavall i la carcassa de pollastre faria de carn principal .
Les quantitats estan posades una mica a ull. En aquest cas, ho fem aixì i si ens quedem curts, hi posem més fideus i arròs.
Ingredients (3-4 persones):
dijous, 18 de març del 2021
Civet de senglar
Una altra recepta dels Quaderns de "La Cuina Senzilla" que vàrem comprar al Delta de l'Ebre..aquest cop un civet de porc senglar que va quedar espectacular!
Ingredients (2-3 persones):
Dos dies abans de cuinar-lo, cal tallar el senglar a daus i fer-lo marinar en una olla (millor de fang) amb el pebre negre, el llorer, els alls pelats, la ceba i la pastanaga tallades a làmines i el vi. Cal que quedi cobert i ho deixarem en un lloc fresc ( a la nevera no), durant 48 h., cal anar remenenat perquè tot quedi ben marinat i amarat del vi.
Passat aquest temps, retirem la carn i la posem a escòrrer. Posem el vi en una cassola i ho fem bullir a foc lent perquè es reduiexi una quarta part ben be.
En una paella, fregim els daus de carn prèviament enfarinats. Reservem. Aboquem la carn a la cassola del marinat, hi afegim el vi ranci i ho acabem de cobrir amb brou (si no en tinguessim, aigua). Hi afegim la farigola. Ho tapem i ho deixem coure a foc lent 3-4 horetes.
En un morter, fem una picada amb dos grans d'all, la xocolata picada o esmussada i les ametlles i una mica de sal perquè no ens salti. Quan sigui tot ben picadet, ho reservem i 10 minuts abans de finalitzar la cocció, ho afegim al civet, deixatant-t'ho tot amb una mica de la salsa. Rectifiquem de sal i ja ho tindrem! Ho podem fer la tarda abans.
dimecres, 10 de març del 2021
Sopa de galets farcits
Un clàssic del Nadal per a moltes llars catalanes...els galets farcits..Molt més fàcil de fer i menys entretingut del que pugui semblar. En el nostre cas, ho varem fer amb brou de Nadal , però es podria fer també amb escudella normal, de pot si no teniu temps o qualsevol brou o brouet que li doni el seu toc al plat. Farcir els galets tampoc no ha de ser un problema...si teniu una forquilleta de postres o cullereta de café, us pot ben servir, no cal mànigues pastisseres. Els galets, millor farcir-los el màxim possible també...
Ingredients (2 persones):
brou (evidenment)..cal força, perquè els galets acostumen a consumir-ne bastant
Començarem per a preparar el farcit dels galets: barregem amb la forquilla les dues menes de carn amb el julivert i l'all (si n'hi posem) i l'ou, tot amanit amb sal i les espècies. Per a millorar la consistència i fer-ne una pasta manejable, hi afegim la farina de galeta. Quan ho tinguem, podem anar farcint els galets crusos amb l'ajut d'una forquilleta. Ho reservem fins el moment de cuinar-ho tot.
Posem el brou a bullir i quan ja bulli a bon ritme, hi afegim els galets, remenem amb cura i deixem uns 20 minuts fins que siguin cuits al gust. Dependrà del fabricant i el nostre gust, es clar!.
(Si ens sobra farcit, es poden fer mandonguilles per exemple i congelar-les per un altre dia)
dimarts, 2 de març del 2021
Croquetes de rajada
I encara més rajada...Avui tocava croquetes. Un pèl entretingudes, com sempre, les croquetes, però un bon resultat..gustós i ideal per a picar o com a plat principal. La pasta també és pot congelar.
Ingredients (10-12 unitats):
dimecres, 24 de febrer del 2021
Rajada en adob
Una altra recepta amb rajada...i és que és un peix que ens encanta! relativament barat, sense espines, gustós...Aquesta recepta d'avui creiem que és d'origen andalús, l'hen trobada per la xarxa i no ho deia, però aquest adob on l'hem fet marinat, s'assembla moltíssim al de les típiques pastanagues a la manera de Cadís..així que deu ser d'allà...Fàcil i boníssima, només cal preveure fer-ho amb una mica de temps per a tenir temps de posar-la a marinar...
Ingredients (2 persones):
dijous, 18 de febrer del 2021
Amanida de col
Una amanida ben senzilla de fer i que , de fet, és una variant de la famosa amanida de col americana..ara que és temps de col, podem aprofitar per menjar-la en cru...
dijous, 11 de febrer del 2021
Escudella de frare
Una altra escudella, aquest cop una que ens podrà "arreglar" ben be un sopar o un esmorzar en època freda....i ideal pels formatgers!
Ingredients (per persona):
divendres, 5 de febrer del 2021
Amanida de carabassó i alfàbrega
Aquesta amanida l'hem treta d'un dels programes del cuiner Santi Taura per a la televisió de les illes Balears. Allà era l'acompanyament d'un altre plat, però a nosaltres ens va agradar la idea com a primer plat directament. Com veureu és molt senzilla de fer.
Ingredients (per persona):
dijous, 28 de gener del 2021
Patates gorrineres
Aquesta recepta l'hem trobada en uns simpàtics llibrets que vam comprar a la Casa Verda al delta de l'Ebre , l'últim cop que hi varem anar...es tracta de receptes típiques de pobles de la zona recollides poble a poble i publicades en uns llibrets menuts..en el llibret del poble de Cinctorres hi ha aquesta recepta...se'ls hi deia patates gorrineres a les patates petitones que es feien bullir a l'olla del menjar dels porcs/gorrinos que en diuen allà i que s'apartaven al final pel consum de la familia (l'època ho manava)..ara es cuinen així..
ingredients (2-3 persones).
En una plàtera que pugui anar al forn i que tingui una mica de vora, hi posem les patates amb pell, ben empolsinades dels pebres i la sal i amb un bon raig d'oli pel damunt. enfornem a 170ª una hora aproximadament o fins que siguin ben cuites (les punxem amb un ganivet i cal que les atravessin fàcilment). Ja les tenim...per a picar o com a complement d'un altre plat...
dimarts, 19 de gener del 2021
Col a la gallega versió 2.0
Bé...aquesta és una versió d'una recepta tradicional gallega de patata i col que la vam anar modificant...primer canviant les patates per naps, i després canviant un ou bullit per aquest rovell gelificat també marca Sant Taura, el cuina de la tele de les Balears....
Ingredients (2-3 persones):
dijous, 14 de gener del 2021
Torrada de moll de l'os a la brasa
Aquesta torrada la varem veure fer pel Santi Taura en el seu programa de cuina de la tele de les Balears. Resulta que té uns capítols de cuina al camp , amb cuina a la brassa o al foc directament que estan molt bé (si tens barbacoa o possibilitat de fer foc de camp sense provocar una catàstrofe, clar) i són molt interessants . Així que, aprofitant que tenim una mini-barbacoa elèctrica molt senzilleta però efectiva, ens vam decidir a provar a fer això...
Demanarem que ens parteixin l'os longitudinalment si es possible a la xarcuteria perquè quedarà millor.
Prepararem la barbacoa i hi posarem damunt la reixa l'ós i deixarem que cogui. Torrarem el pa i reservarem.
Quan el moll sigui calent, traurem l'os del foc i amb una culleradeta o donant-hi uns copets el retirarem i l'escamparem damunt la torradeta com si fos una crema o nocilla. Si tenim la trufa, en ratllarem una mica pel damunt i ja ho tindrem!
divendres, 8 de gener del 2021
Ànec a la manera del Penedès
Aquest any tant funest entre moltes altres coses (sens dubte moltes d'elles molt més dramàtiques) ens ha deixat sense temporada de castells, i, en el meu cas, sense la tradicional visita a Vilafranca del Penedès per Sant Felix i posterior dinar al casino a base d' ànec a la penedesenca..Esperem que hi puguem tornar el més aviat possible i , mentrestant, n'hem fet la nostra pròpia versió...
Ingredients (2 persones):