dissabte, 24 d’agost del 2024

Tatin d'albergínia amb formatge mató

 

Una recepta fàcil de fer que vam trobar per internet...dóna molt bon resultat i permet gaudir de les albergínies...


Ingredient (2 persones):

1 paquet de pasta de full
1 alberginia mitjana o grossa
una cullerada grossa de mel
vinagre agredolç al gust
mató al gust
sal i pebre

motlle baixet de pastís


En el motlle on farem el pastís, escampem la mel i el vinagre. Repartim pel damunt l'albergína prèviament pelada i tallada a rodelles fines.Salm i empebrem al gust.  Tapem tot amb la pasta de full, punxem una mica la pasta i enfornem en el forn ja calent a 200 graus. Deixem que cogui, el temps pot variar depenen del forn, podem mirar com a guia el que indicqui el paquet de la pasta, però ull! potser ens tardarà més...Quan la pasta tingui un color ros bonic, la traiem i abans no s'hagi refredat massa, la girem damunt la safata o plat on la servirem. 

Escampem el mató pel damunt i servim.

dissabte, 10 d’agost del 2024

Ratafia (una nova versió)

 


De la mà d'un company de castells, originari de la comarca de l'Alt Urgell, a finals de juliol varem fer un talleret de ratafia. Se li havia demanat moltíssim perquè en sol dur de pròpia a les diades i realment està molt bona, poc dolça (pel meu gust jo la faria un pelet més ) i amb molt gust d'herbes (només en posa les que cull ell mateix allà l'alt Urgell). com sempre amb la ratafia, ens va proporcionar una llista llargíssima d'herbes i d'espècies i ens va indicar les que posava ell, però va deixar obert que portessim les que ens vingués de gust o creguessim oportú, de fet, un company mexicà n'ha fet una ratafia mexicana amb un bitxo especial, la grana de la xocolata i altres especies que va pensar que anirien bé. A finals de setembre, provarem els resultats, tan de les més clàssiques com de les variants multiculturals.

A la llista posem el que varem afegir nosaltres i indicarem amb asterisc el que fa servir ell.

Ingredients (3 litres):

1 l. d'alcohol alimentari de 96 graus (cal anar a Andorra a comprar-lo, sorry!)

12 nous verdes (cal que estiguin tendres, sense formar la nou en si de cap manera i que hagi començat a endurir). Es poden agafar per Sant Joan i congelar-les!

espècies:

nou moscada
clau
canyella  *
comí 
matafaluga

pela de llimona, un trosset *
pela de taronja, un trosset *
3 fulles de llimoner *
* llor (jo no)
* 3 fulles de taronger (jo no)

1 ramet de farigola (no era de secà) *
1 branqueta de romaní *
1 branqueta d'espigol *
una cullerada sopera de flors de saüc *
un pessic gros de fulles de sajolida *
idem de marduix
idem d'orenga *
idem de marialluïsa
idem de til.la
idem de tarongina
idem de menta
idem de poniol *
idem de sàlvia
* té de roca (ho recomana especialment)

Omplim un pot hermètic,  i que estigui be net, fins a 3/4 amb les espècies i herbes. Dels que trenen branquetes llenyoses, en treiem el que poguem per a no ocupar inutilment espaic, pero ha d'haver-hi branquetes per tal de que hi hagi espai....

Xapen les nous, ens caldrà guants si no volem dur les mans tenyines de fosc una setmana o més. Les posem al pot i hi afegim un litre d'alcohol. Potser no quedarà tot submergit, no cal patir, al anar xinxolant, ja s'anira barrejant tot. Tapem i busquem un lloc per a deixar-ho reposar. Veureu que comença a tornar-se fosc pràcticament al moment.

Cal tenir-ho a sol i serena 40 dies. Es a dir, cal que li doni la claror! i no li fa cap mal que li doni una estona de sol directe. Cal procurar que per la nit estigui en un lloc on hi baixi la temperatura. Un cop a la setmana, caldrà xinxolar -ho tot, es a dir, remenar suaument, no és una coctèlera!

Passats els 40 dies, caldrà preparar l'almívar. Ens caldrà 2 litres d'aigua calenta i entre 400 g i 500 g de sucre. Recomanem primer posar-ne el mínim, si no ens agrada, sempre hi podem afegir més alvímar; però si ens surt ja massa dolça d'entrada no es podrà arreglar! Tampoc no cal arribar a un punt determinat d'almívar. Uns minuts per a dissoldre-ho bé tot i ja ho tindriem. 

Filtrarem bé l'alcohol amb un colador xinès o bé amb un drap de cotó ben net per tal que el líquid quedi el més transparent possible. Barregem amb l'almívar un cop aquest estigui fred. Ara ja ho podriem consumir, però millor ho deixem repossar un parell de setmanes minim, fins i tot un mes.

Seguidors