dijous, 1 de març del 2012

Coquetes o Pancakes de fajol

Els pancakes són una mena de creps o coquetes típicament americanes i canadenques, s'acostumem a menjar amb mel i mantega o xarop d'arç; en la nostra versió les hem fetes amb un ingredient típic de la nostra comarca favorita: el fajol de la Garrotxa. La volíem publicar coincidint amb la Fira del Fajol que cada any es celebra a Batet de la Serra per a promocionar-ne el consum, però malauradament se'ns va anar retrasant. L'acompanyem amb una melmelada de cireretes d'arboç casolana que ens va regalar un company de feina.
(Aquestes coquetes es podrien també fer íntegrament de farina de fajol)

Ingredients (6-8 u.):
50 g de farina de fajol
100 g de farina de blat
1 cullerada sopera de sucre (o més si ens agrada el dolç)
1 ou gros
llet, uns 100 gr aprox.
llevat tipus royal
2 cullerades d'oli més una mica més per la paella i per coure els pancakes
sal

Acompanyament:
melmelada casolana de cireres d'arboç o qualsevol altra melmelada o mel o nocilla

En un bol posem les farines, el sucre, una mica de sal i barregem.

A part, batem l'ou com si féssim una truita. L'afegim a les farines i barregem. Hi afegim llet i les 2 cullerades d'oli fins a tenir una consistència liquida però espessa, com un almívar aproximadament. Hi afegim el llevat.

Escalfem una paella no gaire grossa, hi tirem una mica d'oli i hi posem una porció de pasta de pancake. Ens ha de cobrir tota la paella i quedar una miqueta gruixuda. Els pancakes tradicionalment acostumem a ser més petits però més gruixuts que una crep. Quan estigui quallat d'una banda, ho girem amb cura i deixem que qualli de l'altra.

Quan el pancake sigui cuit, el traiem del foc i el posem en un plat. Untem amb melmelada. Procedim fer-ne un altre i quan el tinguem, el posem damunt del primer i l'untem també amb melmelada. Repetim fins a acabar la pasta.

Servim calents o tebis.

4 comentaris:

conpanyvino ha dit...

Fa temps que tinc ganes de fer pancakes, sembla fàcil i ràpid, a veure si aquest cap de setmana els faig amb la teva recepta, però amb farina integral :-)

trifasic de baileys ha dit...

El fajol és el "trigo sarraceno"?? mai he tastat aquesta varietat però tinc curiositat. Les tortitas son delicioses amb qualsevol cosa, inclós soles!! petons

Anirac ha dit...

hola!
gràcies a les dues per comentar :-)
Roser: sí, efectivament, en castellà es diu alforfon o trigo sarraceno...però de fet és un llegum. És un conreu típic de la Garrotxa (a Catalunya és l'unic lloc de Catalunya on s'en fa). Es típic de llocs freds i plujosos.
Durant el mes de març a Batet de la Serra (al costat d'Olot) fan una fira amb tot de productes al voltant del fajol..I per cert, la flor és molt maca! els camps florits són preciosos!

Lo forner de Ponent ha dit...

veig que cuines molt amb fajol! és molt interessant!! m'agrada molt el bloc!

Roger

Seguidors