divendres, 2 de febrer del 2018

Tupina (de botifarra i cap de costella)


Aquesta recepta més que un plat és una conserva, una manera de guardar la carn per l'hivern. És molt típica de Lleida i el Delta. A vegades també se li diu confitat. Nosaltres n'he fet una versió només amb botifarra i cap de costella, però s'hi pot afegir- cansalada , llom i també botifarra negra.

En aquest cas, l'hem feta tal i com ens la va explicar molt amablement la mestressa del Cafè Modern de Castellnou de Seana a l'Urgell on fan una tupina famosa a la comarca. Resulta que ja n'haviem fet un parell de cops i, si bé el primer cop la tupina ens havia sortir ben bona, el segon cop va ser un desastre i es va florir! com que feia poc que n'havíem menjat al Cafè Modern ens vam permetre de trucar-los per preguntar-los-hi  els possibles motius del "desastre" i la senyora amb tota la paciència i la bona intenció d'aquest món, amablement ens va explicar com ho feia ella. Per tant, aquest cop, hem seguit les seves instruccions.

Primer de tot cal fer-la en terrisa de fang (els animals de terra, en cassola de terra....els animals de mar, en cassola de ferro diu la dita) i caldrà guardar-la en un lloc fred i fosc, si cal a la nevera, doncs com que ja no fa el fred que feia abans, es pot fer malbé si la tenim en qualsevol altre lloc. Si som a Barcelona o lloc de clima similar, llavors, tindre-la a la nevera és imprescindible.

Ingredients:

2 o 3 botifarres tallades a trossos
4 o 5 talls de cap de costella
oli d'oliva bo

també hi podem afegir llom, cansalada, botifarra negra...

Començarem per posar la carn  a la nevera un parell de dies perquè perdi aigua i quedi una mica eixuta.

Després, el dia que fem la tupina les posarem en fred tan les botifarres i el cap de costella com l'oli ( i l'oli que les cobreixi) en una cassola de fang (hi podem afegir pebre negre o llorer). Engegarem el foc baixet i deixarem que cogui suaument. Quan siguin cuites parem el foc i deixem que s'acabin de refredar-se dins del mateix oli. Passem les botifarres a un pot de vidre que es pugui tancar hermeticament i hi posarem oli nou fins a tapar tota la carn. L'oli de confitar-les el podem aprofitar per purés, fideus a la cassola, arrossos i altres guisats. Guardem el pot en un lloc fresc i sense llum. Si no tenim cap rebost o zona adient o el clima és humit o/i calorós, millor posar-les a la nevera. De fet, la mestressa del Cafè Modern ens va comentar que ara ella sempre les hi tenia.

Servim la tupina amb seques o puré de patates,també podem aprofitar-la per a fer fideus a la cassola, cassola de tros, etc aprofitant l'oli del confitat per a donar-los-hi gust.

1 comentari:

Lonegrin ha dit...

Bones Sóc de Lleida, i que jo conegui és l'únic lloc on ne puc menjar.... "Recomanació" ... Amb la llonganissa o la costella de porc en tupina.... Un bon empedrat de mongeta blanca és el més adient

Seguidors