divendres, 26 de juliol del 2024

Pagell al forn

 

Al mercat varemveure aquest preciós peix de la familia de les orades i no vam poder evitar de comprar-lo i cuinar-lo de la manera més clàssica possible. Té molt poques espines i una carn blanca molt gustosa i fina.

Ingredients (3-4 persones):

1 pagell gros

2-3 patates mitjanes

2-3 cebes

1 pebrot italià

all i julivert i pa torrat i una llimona o taronja

1 gotet de vi blanc

Demanarem al peixater que ens el desescati i hi tregui els budells i les espines de l'espatlla. Li demanem que li faci uns talls verticals (on anirà l'all i el julivert)

Un cop a casa, en una safata que pugui anar al forn, hi posarem les verdures, netes, pelades i tallades a rodanxes fines. Salem i empebrem i ho posem al forn per a que es vagin fent, ben regades amb un raig d'oli. Això ho fem per a que es vagin coent i no quedin crues, hi ha qui les pasa per la paella.

Un cop pràcticament cuites les verdures, posem al damunt el peix, amb un tallet de llimona o taronja a la panxa i uns altres trossets als talls. També anirà ja salat i empebrat. Mentrestant, picolem ben fi l'all i el julivert i ho barrejem tot amb pa ratllat i una mica de sal. A mitja cocció del peix, ho posem als talls i ho regem amb el vi blanc. Deixem que acabi de coure i servim!

dissabte, 13 de juliol del 2024

Limoncello (i "Taronjello" també)

 


Un licor italià que s'ha tornat molt i molt popular per aquí..fàcil de fer i molt bo per a després de dinar (massa i tot , diriem!). La principal dificultat seria comprar l'alcohol alimentari, que està prohibit aqui! cal anar a Andorra! L'altra "dificultat": esperar que es vagi fent....

Ingredients (2 litres aproximadament):

12 llimones

0.5 l. d'alcohol alimentari

1,5 litres d'aigua

900 gr de sucre

Pot esterilitzat


Començarem per a pelar les llimones, cal anar en compte per què la part blanca de la pela NO ens interessa. Un cop tinguem les peles, les hem de ficar en un pot amb l'alcohol i deixar-les repossar mínim un mes o 40 dies en un lloc fosc i sec.


Passat aquest temps, prepararem l'almivar...Ens cal posar aigua a bullir, i quan estigui ja bullint hi afegim el sucre (600 gr per litre). Ens cal 1.5 l d'almívar per cada 0.5 l. d'alcohol macerat.!

Quan l'aigua arrenqui el bull, hi afegim el sucre i remenem, quan torni a bullir, contem 4 o 5 minuts i ja ho tindrem. Deixem refredar una mica (cal que estigui tebi) i hi aboquem el macerat prèviament filtrat. I ja ho tindrem!!

Les peles de les llimones les podem posar (unes quantes) a l'oli d'amanir i en un parell de mesos tindrem un oli aromatitzat per a amanides. La resta les llançarem.

Les llimones que vam fer servir, les podriem aprofitar per a fer melmelada, per exemple: caldria tallar-les a rondanxes, fer-les bullir en fred i quan estiguin bullint, treureles 3 cops del foc, a la quarta, deixar-les 20 minuts fins que siguin toves. Escorrem el liquid i barregem les llimones ja toves amb sucre ( 1 kg de llimones-600 gr de sucre) i una mica d'aigua. Ho psasem tot per la batedora, Omplim els pots que calgui i, o bé fem el bany maria clàssic, o be´, les posem tapades i calentes del revès i es farà el buit.


PEr a fer el "taronjello" (*), seria el mateix procediment que el limoncello però amb taronges! (Serveix per qualsevol altre citric).


(*) Sí, ja sabem que taronja en italia és arancia, però la persona que ens va ensenyar a fer el limoncello  li deia així a la versió amb taronges i ens va fer gràcia...

dilluns, 1 de juliol del 2024

Verat amanit amb vinagreta de taronja i soja

 


Una recepta de la famosa xef Maria Nicolau, fàcil de fer i que queda molt sorprenent i bo (que és el més important, clar..)

Ingredients (per persona):

1 verat sense espines
taronaja. la pell i el seu suc
salsa de soja
oli

sal i sucre en bona quantitat (meitat i meitat)

Demanarem al peixater que ens tregui cap i espines del verat (es poden aprofitar per fer fideus o arròs).

Posarem els talls ben nets en una safata i els cobrirem amb sucre i sal (meitat i meitat). Els deixarem mínim una hora a la nevera, quan més gruixut, més temps, es clar.

Els traurem d'allà passat aquest temps i els netejarem de la sal i el sucre i els cobrirem amb una vinagreta feta de la pela de la taronja, el seu suc, oli d'oliva i salsa de soja. Deixem reposar una estoneta , i ja ho tindrem!!! (sí, no cal coure'ls, amb la sal i el sucre n'hi ha prou)

Seguidors