dilluns, 30 d’octubre del 2017

Estofat de mongetes verdes de ma mare

Una típica manera de cuinar les mongetes verdes a ca nostra. No gaire dificil i de resultat excel·lent.
Nosaltres acostumem a afegir-hi cansalada viada o pernil salat o butifarra negra o de perol segons el que tinguem a mà o ens vingui de gust, però se'n pot prescindir si voleu una opció vegetariana.

Ingredients (2 persones):

400 g de mongetes verdes
2 pastanagues
1 patata
1 ceba
1 tomàquet ratllat
mig got de vi blanc
50 g de pernil salat o cansalada viada o similar

Començarem per netejar les verdures i tallar les mongetes en dos o tres trossos segons tamany; les pastanagues les pelarem i tallarem a làmines fines i la patata a daus petits. La ceba també a tallets ben petits i picolats.

En una cassola amb una mica d'oli sofregim la ceba i quan agafi color, hi afegim el tomàquet ratllat amb una miqueta de sal perquè la cansalada o el pernil ja en tenen prou. Quan el sofregit sigui concentrat s'hi afegeix la cansalada (en el nostre cas)  i el got de vi blanc.

A part, bullim les mongetes, pastanagues i la patata en una olla gran i es colen reservan un got de la cocció de les verdures.

S'afegeixen a la cassola i si el conjunt queda molt sec, s'hi afegeix un xic de l'aigua de coure les verdures. Es deixa deu minuts més, es rectifica de sal i es serveixen.

dimarts, 24 d’octubre del 2017

Figatells


Una recepta que feia temps que teniem en ment de fer....els figatells, un avantpassat de les hamburgueses? Són molt i molt típics del País Valencià on sovint es poden demanar als bars i també si els busqueu a la xarxa trobareu un munt de blocs que en parlen i en donen la recepta.  Nosaltres hem trobat alguna referència parlant de que són típics també a Girona, però no em trobat cap bloc que en parli ni que pengi receptes ni  tampoc no sembla possible de trobar en bars o carnisseries, suposem que deu ser un plat actualment perdut.  En fi, que nosaltres ens feia il·lusió fer-ne i al final hem pogut aconseguir tots els ingredients. Per cert, la mantellina és el tel que embolica el fetge i cal demanar-lo (sovint per encàrrec) a la cansaladeria.

Ingredients (6-8 figatells):

200 g de carn de porc magra picada
1/2 fetge de xai
un grapat de pinyons
1 mantellina
clavell en pols
nou moscada en pols.


Posem durant una mitja hora mínim la mantellina en aigua i un raig de vinagre per deixar-la ben neta.

Piquem el fetge en el morter (o amb la trituradora). Ho barregem amb la carn picada, els pinyons, sal i pebre i el clavell i la nou moscada. En fem boletes de la mida d'un ou màxim i les anem embolicant amb la mantellina fent-ne farcellets o pilotetes. Les aixafem una mica perquè ens quedin planetes.

Cuinem els figatells a la planxa o en paella, com ens agradi més. Com si fessim hamburguesses i les servim acompanyades d'amanida, escalivada o en entrepà!

dimarts, 17 d’octubre del 2017

Truita de badocs


Una altra recepta feta durant l'estiu aprofitant que a la garrotxa és fàcil comprar badocs al mercat.

Ingrediens (per persona i truita):
2 ous
5 o 6 badocs
un raig de llet
sal

En una paella posem una mica d'oli i fregim suaument els badocs prèviament nets i amanits amb sal i pebre.

A part, batrem dos ous amb una mica de llet per amorosir-los i un pessic de sal.

Quan els badocs sigui cuits, hi aboquem els ous i fem una truita estil a la francesa. Servim encara calenta.



dilluns, 9 d’octubre del 2017

Copa de préssecs amb iogurt i ratafia


Una recepta també feta durant l'estiu i aprofitant que teníem ratafia. La presentació seria millor en una copa, però no en teníem...ens va caldre espavilar-nos amb el que hi havia

Ingredients (per 2 persones):
1 o 2 préssecs de vinya
1 grapat de nous trinxades
1 iogurt grec
ratafia

Començarem un parell d'hores abans per abocar el iogurt en un drap net i posar-lo en un colador perquè deixi anar tota l'aigua possible.

Pelem i tallem a daus els préssecs i els posem en una paella amb un raig de ratafia i sucre i deixem que cogui. Retirem i reservem quan siguin cuits i quan la ratafia hagi "desaparegut".

En un cassonet, reduïm una mica ratafia fins que sigui un xarop i reservem. Cal que hi hagi , mínim un parell de cullerades soperes de xarop de ratafia.

En el fons d'una copa o tassa, hi posem les nous trinxades (o uns carquinyolis si volem). Posem pel damunt el préssec. Barregem el iogurt amb el xarop de ratafia, fem unes boletes amb dues culleres soperes i ho posem damunt els préssecs. decorem amb la ratafia que hagi quedat.

dilluns, 2 d’octubre del 2017

Llesca de formatge amb figues i anous

Una recepta deliciosa i senzilla per esmorzar o berenar. Ara que estem en temps de figues cal aprofitar.les! i en el nostre cas, hem aprofitat una estada a la Garrotxa per a comprar el formatge típic de la zona.

Ingredients:

1 llesca de pa de cereals per persona
figues madures
anous, un grapat
uns talls de formatge tipus Garrotxa
sal i pebre

Torrem una mica la llesca i hi repartim pel damunt el formatge llescat finament. Pel damunt del formatge, hi repartim les figues tallades i les anous trinxades grollerament. Amanim amb un pessic de sal i pebre negre acabat de moldre.

dimarts, 26 de setembre del 2017

Coca de badocs i formatge Garrotxa



Més receptes per aprofitar el formatge Garrotxa....aquest cop, també amb badocs que ens vàrem portar d'allà.

Ingredients (2 persones):

2 gots de farina
1 got d'aigua
1/2 got d'oli
llevat de forner
sal

pel farcit:
10-12 badocs
1 o 2 tomàquets madurs
uns talls de formatge tipus garrotxa


Posem en un bol la farina, l'aigua, el llevat, l'oli i la sal i ho treballem tot fins a tenir una pasta homogènea. Ho treballem com si fos pa. Ho deixem reposar fent-ne una bola, tapada amb un drap i en un lloc sense corrents d'aire.

Quan la pasta hagi llevat (ens quedaran dues coques per aquesta quantitat, ull!, caldrà doblar la quantitat de farcit o aprofitar la meitat i guardar l'altra part a la nevera), amb l'ajut del corró, l'estirem i la posem en una plàtella o llauna que pugui anar al forn. Escampem pel damunt els tomàquets tallats, el formatge a talls i els badocs. Amanim amb oli, sal i pebre negre i enfornem a 180º fins que sigui cuit.

Quan sigui cuita la coca, la retirem del foc i l'amanim de nou amb un raig d'oli.

(ull! per la quantitat de farina i aigua, surt per a dues coques, podem fer la meitat i l'altra guardar-la en un recipient amb una mica de farina a la nevera si la volem fer servir en qüestió de dies. Es pot mirar de congelar, però llavors cal fer les parts abans no llevi)




dilluns, 18 de setembre del 2017

Arròs amb colomí


Últimament hem estat "treballant" el tema dels arrossos i avui presentem aquest amb colomí. L'acompanyament de verdures ha tornat a ser garrofons i mongeta verda que teniem a la nevera, però es pot fer també amb carxofa per exemple. El colomí no es troba fàcilment a Barcelona, però pels volts de Nadal sí es possible de trobar-ne a les parades de la plaça.


Ingredients (2 persones):
1 colomí (la meitat per cada comensal
160 g d'arròs
un grapat de garrofons
un grapat de mongetes verdes
1/2 ceba
2 tomàquets madurs
1/2 pebrot verd
1 tros de pebrot vermell
2 grans d'all
julivert
el fetge del colomí
farigola


En una cassola de fang, daurarem el fetge del colomí. Quan  tingui color, el retirem i el posem al morter.

Enrossim llavors el colomí tallat per la meitat o a quarts segons el gust.

En el mateix oli, sofregim els alls (o l'all) sencers i pelats i el julivert i quan comencin a enrossir, els retirem i els posem al morter. Hi afegim llavors la ceba picolada fina, la farigola i deixem coure a foc baix fins que comenci a transparentar la ceba. Hi afegim els pebrots també ben picolat i deixem coure. Quan el sofregit sigui ben cuitet, hi afegim el tomàquet ratllat i deixem que el sofregit es concentri.

A part, en força aigua, fem bullir les mongetes verdes i els garrofons. Mantenim l'aigua calenta si la verdura es cou abans no tinguem el sofregit enllestit.

Afegim al sofregit el colomí  i hi retirem la branca de farigola  i passats uns minuts, hi tirem l'arròs. Hi donem un parell de tombs i deixem coure uns minuts el conjunt. Hi afegim el brou de coure les verdures a raó de dues mesures d'aigua per mesura d'arròs (pot variar una mica segons el tipus d'arròs). Escorrem les mongetes verdes i els garrofons i les hi afegim també.

Fem la picada del fetge , els alls, julivert, sal i pebre negre.

Posem la cassola a foc fort i quan tot comenci a bullir, el baixem. Deixem coure uns 12 minuts , a mitja cocció i hi afegim la picada. Si fos el cas, rectifiquem de sal, deixem coure un minut més i apaguem el foc. Deixem reposar cinc minuts més.

dimarts, 12 de setembre del 2017

Endívies amb nous i formatge amb salsa de ratafia


Una de les receptes amb ratafia que hem trobat a la web de Ratafia Russet de la Garrotxa. Fàcil i bo! Què més es pot demanar?

Ingredients (4 persones):
4 endívies
un grapat de nous
1 tall de formatge tipus Rochefort
1 pera
1 got de ratafia
oli.

Comencem per reduir la ratafia a la meitat.caldrà possar-la en un cassonet a foc baix i deixar que es redueixi. Reservem.

Tallem les endivies a trossets i ho posem en una safata o plàtera. Escampem les anous pel damunt esmicolades i també el formatge.

En una paella, enrossim una mica la pera tallada a daus sense pela i amb una mica d'oli. Hi aboquem pel damunt un raig de ratafia i deixem que cogui i agafi color. Barregem amb les endivies.

Amb la resta de la ratafia fem una salsa o vinagreta, barrejant-la amb la mateix quantitat d'oli i un pessic de sal. Amanim les endívies amb la salsa i servim.


Seguidors