Una típica manera de cuinar les mongetes verdes a ca nostra. No gaire dificil i de resultat excel·lent.
Nosaltres acostumem a afegir-hi cansalada viada o pernil salat o butifarra negra o de perol segons el que tinguem a mà o ens vingui de gust, però se'n pot prescindir si voleu una opció vegetariana.
Ingredients (2 persones):
400 g de mongetes verdes
2 pastanagues
1 patata
1 ceba
1 tomàquet ratllat
mig got de vi blanc
50 g de pernil salat o cansalada viada o similar
Començarem per netejar les verdures i tallar les mongetes en dos o tres trossos segons tamany; les pastanagues les pelarem i tallarem a làmines fines i la patata a daus petits. La ceba també a tallets ben petits i picolats.
En una cassola amb una mica d'oli sofregim la ceba i quan agafi color, hi afegim el tomàquet ratllat amb una miqueta de sal perquè la cansalada o el pernil ja en tenen prou. Quan el sofregit sigui concentrat s'hi afegeix la cansalada (en el nostre cas) i el got de vi blanc.
A part, bullim les mongetes, pastanagues i la patata en una olla gran i es colen reservan un got de la cocció de les verdures.
S'afegeixen a la cassola i si el conjunt queda molt sec, s'hi afegeix un xic de l'aigua de coure les verdures. Es deixa deu minuts més, es rectifica de sal i es serveixen.
dilluns, 30 d’octubre del 2017
dimarts, 24 d’octubre del 2017
Figatells
Una recepta que feia temps que teniem en ment de fer....els figatells, un avantpassat de les hamburgueses? Són molt i molt típics del País Valencià on sovint es poden demanar als bars i també si els busqueu a la xarxa trobareu un munt de blocs que en parlen i en donen la recepta. Nosaltres hem trobat alguna referència parlant de que són típics també a Girona, però no em trobat cap bloc que en parli ni que pengi receptes ni tampoc no sembla possible de trobar en bars o carnisseries, suposem que deu ser un plat actualment perdut. En fi, que nosaltres ens feia il·lusió fer-ne i al final hem pogut aconseguir tots els ingredients. Per cert, la mantellina és el tel que embolica el fetge i cal demanar-lo (sovint per encàrrec) a la cansaladeria.
Ingredients (6-8 figatells):
200 g de carn de porc magra picada
1/2 fetge de xai
un grapat de pinyons
1 mantellina
clavell en pols
nou moscada en pols.
Posem durant una mitja hora mínim la mantellina en aigua i un raig de vinagre per deixar-la ben neta.
Piquem el fetge en el morter (o amb la trituradora). Ho barregem amb la carn picada, els pinyons, sal i pebre i el clavell i la nou moscada. En fem boletes de la mida d'un ou màxim i les anem embolicant amb la mantellina fent-ne farcellets o pilotetes. Les aixafem una mica perquè ens quedin planetes.
Cuinem els figatells a la planxa o en paella, com ens agradi més. Com si fessim hamburguesses i les servim acompanyades d'amanida, escalivada o en entrepà!
dimarts, 17 d’octubre del 2017
Truita de badocs
Una altra recepta feta durant l'estiu aprofitant que a la garrotxa és fàcil comprar badocs al mercat.
Ingrediens (per persona i truita):
2 ous
5 o 6 badocs
un raig de llet
sal
En una paella posem una mica d'oli i fregim suaument els badocs prèviament nets i amanits amb sal i pebre.
A part, batrem dos ous amb una mica de llet per amorosir-los i un pessic de sal.
Quan els badocs sigui cuits, hi aboquem els ous i fem una truita estil a la francesa. Servim encara calenta.
Etiquetes de comentaris:
aperitius i entrants,
badocs,
ous,
ous i bolets
dilluns, 9 d’octubre del 2017
Copa de préssecs amb iogurt i ratafia
Una recepta també feta durant l'estiu i aprofitant que teníem ratafia. La presentació seria millor en una copa, però no en teníem...ens va caldre espavilar-nos amb el que hi havia
Ingredients (per 2 persones):
1 o 2 préssecs de vinya
1 grapat de nous trinxades
1 iogurt grec
ratafia
Començarem un parell d'hores abans per abocar el iogurt en un drap net i posar-lo en un colador perquè deixi anar tota l'aigua possible.
Pelem i tallem a daus els préssecs i els posem en una paella amb un raig de ratafia i sucre i deixem que cogui. Retirem i reservem quan siguin cuits i quan la ratafia hagi "desaparegut".
En un cassonet, reduïm una mica ratafia fins que sigui un xarop i reservem. Cal que hi hagi , mínim un parell de cullerades soperes de xarop de ratafia.
En el fons d'una copa o tassa, hi posem les nous trinxades (o uns carquinyolis si volem). Posem pel damunt el préssec. Barregem el iogurt amb el xarop de ratafia, fem unes boletes amb dues culleres soperes i ho posem damunt els préssecs. decorem amb la ratafia que hagi quedat.
dilluns, 2 d’octubre del 2017
Llesca de formatge amb figues i anous
Una recepta deliciosa i senzilla per esmorzar o berenar. Ara que estem en temps de figues cal aprofitar.les! i en el nostre cas, hem aprofitat una estada a la Garrotxa per a comprar el formatge típic de la zona.
Ingredients:
1 llesca de pa de cereals per persona
figues madures
anous, un grapat
uns talls de formatge tipus Garrotxa
sal i pebre
Torrem una mica la llesca i hi repartim pel damunt el formatge llescat finament. Pel damunt del formatge, hi repartim les figues tallades i les anous trinxades grollerament. Amanim amb un pessic de sal i pebre negre acabat de moldre.
Ingredients:
1 llesca de pa de cereals per persona
figues madures
anous, un grapat
uns talls de formatge tipus Garrotxa
sal i pebre
Torrem una mica la llesca i hi repartim pel damunt el formatge llescat finament. Pel damunt del formatge, hi repartim les figues tallades i les anous trinxades grollerament. Amanim amb un pessic de sal i pebre negre acabat de moldre.
Etiquetes de comentaris:
aperitius i entrants,
formatge,
fruita,
Garrotxa,
pa
dimarts, 26 de setembre del 2017
Coca de badocs i formatge Garrotxa
Més receptes per aprofitar el formatge Garrotxa....aquest cop, també amb badocs que ens vàrem portar d'allà.
Ingredients (2 persones):
2 gots de farina
1 got d'aigua
1/2 got d'oli
llevat de forner
sal
pel farcit:
10-12 badocs
1 o 2 tomàquets madurs
uns talls de formatge tipus garrotxa
Posem en un bol la farina, l'aigua, el llevat, l'oli i la sal i ho treballem tot fins a tenir una pasta homogènea. Ho treballem com si fos pa. Ho deixem reposar fent-ne una bola, tapada amb un drap i en un lloc sense corrents d'aire.
Quan la pasta hagi llevat (ens quedaran dues coques per aquesta quantitat, ull!, caldrà doblar la quantitat de farcit o aprofitar la meitat i guardar l'altra part a la nevera), amb l'ajut del corró, l'estirem i la posem en una plàtella o llauna que pugui anar al forn. Escampem pel damunt els tomàquets tallats, el formatge a talls i els badocs. Amanim amb oli, sal i pebre negre i enfornem a 180º fins que sigui cuit.
Quan sigui cuita la coca, la retirem del foc i l'amanim de nou amb un raig d'oli.
(ull! per la quantitat de farina i aigua, surt per a dues coques, podem fer la meitat i l'altra guardar-la en un recipient amb una mica de farina a la nevera si la volem fer servir en qüestió de dies. Es pot mirar de congelar, però llavors cal fer les parts abans no llevi)
Etiquetes de comentaris:
badocs,
coca,
coques i similars,
formatge,
Garrotxa
dilluns, 18 de setembre del 2017
Arròs amb colomí
Últimament hem estat "treballant" el tema dels arrossos i avui presentem aquest amb colomí. L'acompanyament de verdures ha tornat a ser garrofons i mongeta verda que teniem a la nevera, però es pot fer també amb carxofa per exemple. El colomí no es troba fàcilment a Barcelona, però pels volts de Nadal sí es possible de trobar-ne a les parades de la plaça.
Ingredients (2 persones):
1 colomí (la meitat per cada comensal
160 g d'arròs
un grapat de garrofons
un grapat de mongetes verdes
1/2 ceba
2 tomàquets madurs
1/2 pebrot verd
1 tros de pebrot vermell
2 grans d'all
julivert
el fetge del colomí
farigola
En una cassola de fang, daurarem el fetge del colomí. Quan tingui color, el retirem i el posem al morter.
Enrossim llavors el colomí tallat per la meitat o a quarts segons el gust.
En el mateix oli, sofregim els alls (o l'all) sencers i pelats i el julivert i quan comencin a enrossir, els retirem i els posem al morter. Hi afegim llavors la ceba picolada fina, la farigola i deixem coure a foc baix fins que comenci a transparentar la ceba. Hi afegim els pebrots també ben picolat i deixem coure. Quan el sofregit sigui ben cuitet, hi afegim el tomàquet ratllat i deixem que el sofregit es concentri.
A part, en força aigua, fem bullir les mongetes verdes i els garrofons. Mantenim l'aigua calenta si la verdura es cou abans no tinguem el sofregit enllestit.
Afegim al sofregit el colomí i hi retirem la branca de farigola i passats uns minuts, hi tirem l'arròs. Hi donem un parell de tombs i deixem coure uns minuts el conjunt. Hi afegim el brou de coure les verdures a raó de dues mesures d'aigua per mesura d'arròs (pot variar una mica segons el tipus d'arròs). Escorrem les mongetes verdes i els garrofons i les hi afegim també.
Fem la picada del fetge , els alls, julivert, sal i pebre negre.
Posem la cassola a foc fort i quan tot comenci a bullir, el baixem. Deixem coure uns 12 minuts , a mitja cocció i hi afegim la picada. Si fos el cas, rectifiquem de sal, deixem coure un minut més i apaguem el foc. Deixem reposar cinc minuts més.
dimarts, 12 de setembre del 2017
Endívies amb nous i formatge amb salsa de ratafia
Una de les receptes amb ratafia que hem trobat a la web de Ratafia Russet de la Garrotxa. Fàcil i bo! Què més es pot demanar?
Ingredients (4 persones):
4 endívies
un grapat de nous
1 tall de formatge tipus Rochefort
1 pera
1 got de ratafia
oli.
Comencem per reduir la ratafia a la meitat.caldrà possar-la en un cassonet a foc baix i deixar que es redueixi. Reservem.
Tallem les endivies a trossets i ho posem en una safata o plàtera. Escampem les anous pel damunt esmicolades i també el formatge.
En una paella, enrossim una mica la pera tallada a daus sense pela i amb una mica d'oli. Hi aboquem pel damunt un raig de ratafia i deixem que cogui i agafi color. Barregem amb les endivies.
Amb la resta de la ratafia fem una salsa o vinagreta, barrejant-la amb la mateix quantitat d'oli i un pessic de sal. Amanim les endívies amb la salsa i servim.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)