Un dels més plats preferits: l'arròs negre. És senzill de fer, la part més complicada (a part d'aconseguir que l'arròs estigui al seu punt, es clar) és aconseguir que quedi ben acolorit. Per això necessitem una mica de sort i que les bosses de tinta de la sípia estiguin ben plenes i siguin ben negres i sobretot que la sípia sigui ben fresca, si no, la tinta es resseca i no aconseguirem el color negre ben vistós que ha de tenir el plat. Hi ha diversos sistemes per a mantenir les bosses de tinta fresques, per exemple, mantenir-les en oli i a la nevera fins el moment de fer-les servir, però jo sempre m'he trobat que acaben "perdent" color! Per tant, el meu consell es comprar les sípies ben fresques i fer l'arròs el mateix dia.
Ingredients:
arròs (80 gr per persona)
1 sípia mitjana per persona (+ la bossa de tinta corresponent)
1 ceba
1 pebrot verd
1 tomàquet petit
aigua (2 volums d'aigua per volum d'arròs)
alls i julivert
oli i sal
En una cassola de terrissa, fregim una mica els alls pelats, quan agafin color els treiem. Hi tirem, llavors, la ceba picada ben fina i quan estigui ja una mica estovada, el pebrot verd tallat petit. quan també el pebrot estigui una mica estovat,hi tirem la sípia. Passats uns minuts, hi tirem una mica de tomàquet ratllat i l'all (o alls) i el julivert picats al morter.
A part, fem bullir aigua on hi tirarem les bosses de tinta. Hem d'aconseguir que l'aigua agafi un color ben negre.
Quan el sofregit sigui ben fet, hi tirem l'arròs, hi donem uns quants tombs i aboquem l'aigua bullint . Deixem coure a foc molt fort, durant 15 minuts. Parem el foc i deixem reposar 5 minuts més.
2 comentaris:
No sé d'on heu tret que cal molta tinta per fer un arròs negre. El color de l'arròs negre ve bàsicament del sofregit de ceba i un xic de tinta per acabar d'arrodonir el color. L'arròs negre tal i com es fa a l'emporda cal potser una hora o hora i mitja fent el sofregit, que és on rau el gust del plat. Salut
Hola anònim,
cal que hi hagi força tinta perquè si et fixes nosaltres la diluïm en l'aigua de l'arròs. Aquesta versió de l'arròs negre és més aviat la que es fa per tarragona i el color s'aconsegueix amb la tinta precisament.
LA versió de l'Empordà no l'hem provada mai nosaltres! tot i que hem llegit com es fa als llibres d'en Pla i també del LLedonosa...de totes maneres tenia entès que el color s'aconseguia amb el sofregit només que precisament la gràcia que té la versió empordanesa és que no fa servir gens de tinta, només paciència i un bon-bon sofregit!
Publica un comentari a l'entrada