divendres, 5 d’abril del 2013

Bacallà amb samfaina

Amb una mica de retard però ja tenim aquí una recepta clàssica de la quaresma: el bacallà amb samfaina.

Ingredients (4 persones):
8 talls de bacallà salat no gaire grossos
2 cebes 
1 pebrot vermell
3 tomàquets ben madurs
1 albergínia
1 copa de vi blanc

Començarem per dessalar el bacallà uns dies abans. Per això caldrà posar-lo en aigua abundant i amb la pell cap amunt. Cal canviar l'aigua un parell de cops.

Al mateix dia que anem a cuinar el plat,  pelarem  l'albergínia,i la tallarem a daus La posarem a escórrer amb una mica de sal perquè així ens perdrà el gust amargant. Cal fer-ho això una hora abans de cuinar aproximadament.

En una cassola, cuinarem el bacallà prèviament enfarinat. Perquè no saltin gotes d'oli, millor enfarinar-lo dos cops: un primer cop, deixar-lo una mica i tornar-lo a enfarinar. No cal coure'l gaire, si no potser quedarà aixerreit. Reservarem.

A la mateixa cassola i, amb el mateix oli, cuinarem les cebes tallades ben petites. Quan els hagem donat uns quants tombs i comencin a transparentar, hi afegirem el pebrot tallat a trossos.

Donarem uns tombs al pebrot i hi afegirem les albergínies. Tornarem a fer que donin unes voltes a la cassola i hi afegirem tot seguit el tomàquet ratllat.  Rectificarem de sal i pebre (les verdures no en tenien fins ara).Lli donem unes voltes i hi aboquem una copa de vi blanc. Quan l'alcohol hagi evaporat, baixarem el foc al mínim i deixarem que cogui tapat.

Si queda molt sec, cal que hi afegim una mica d'aigua o brou suau.  Hem de vigilar que les verdures no es coguin massa, no volem una pasta, volem que les verdures es vegin i es puguin individualitzar fàcilment.

En un plat hi posem el bacallà i hi aboquem pel damunt la samfaina. Ja ho podem servir.

2 comentaris:

Tapa't de tapes ha dit...

Un plat clàssic que sempre queda boníssim i té èxit a taula. Bon cap de setmana, Carina! Petons

bojosperlacuina ha dit...

És un plat que m'entusiasma. Fa una mengera...

Seguidors