dimecres, 9 de novembre del 2022

Espineta amb cargolins v 2.0

 

Aquest any vàrem poder disfrutar del Primer diumenge de Festes de les Festes de Santa Tecla a Tarragona i, de fet, ens vam passar allà el cap de setmana, aprofitant-ho per a anar al MErcat Central de Tarragona a comprar un producte que no es troba pas a Barcelona: l'espineta..i perquè? doncs per a cuinar la nostra versió del típic plat de festa major de Tarragona: l'espineta amb caragolins ("Gloriosa Santa Tecla, mare dels tarragonins, què tenim avui per dinar? espineta amb cargolins...").. Com que no vam trobar cargolins (han de ser dels petitons, dels que es pugen al fonoll silvestre) a Barcelona i tampoc no és que ens agradin gaire..vam fer aquesta adaptació lliure del plat finalment.

Ingredients (2-3 persones):

300 gr d'espineta
2-3 patates
1 pebrot vermell
1 alberginia
1 ceba
1-2 tomàquets madurs
safrà
cargolins (no en teniem)

picada: alls crus, vi ranci, julivert, 10 o 12 ametlles torrades

Cal posar dos dies abans l'espineta a remull..cal també canviar l'aigua de l'espineta dos cops al dia. això és el pas previ, doncs l'espineta (la part de la tonyina que toca a l'esquelet) es ven salada com el bacallà, per entendre'ns...Noli hem de treure la pell! doncs dóna molt de gust, segons ens van recomanar al mercat...

El dia que cuinem aquest plat, caldrà cuinar també els cargols, enganyant-los a foc baix i cuinant-los amb bitxo i farigola. Aqui no explico aquesta part, perquè no la vam fer nosaltres.

En una cassola gra, sofregirem la ceba picolada fina. Quan comenci a transparentar, hi afegim l'albergínia i el pebrot també tallats menuts. Salem tot, però molt poc, no sigui que al posar l'espineta, tot quedi massa salat.  Quan sigui ben cuit, hi afegim el tomàquet ratllat i hi afegim el safrà prèviament torrat lleugerament i picat; deixem que es concentri el sofregit. 

Quan el sofregit estigui llest, hi afegim les patates pelades i tallades esqueixant-les, es a dir, comencem a tallar amb el ganivet, però l'ultim tros del tall i trenquem fem força amb el mateix ganivet per a que quedi un tall irregular, així deixarà anar midó i espessirà el suc. Hi afegim un got d'aigua i l'espineta. Deixem que cogui tot fins que les patates sigui cuites. Afegim llavors al cuinat la picada ben fina i deixatada amb el vi ranci. Deixem que segueixi fent xup-xup cinc minuts més i salem llavors. Si tinguessim caragols, els hauriem d'afegir abans de la picada.


Seguidors