dijous, 11 de novembre del 2010

Carbassa a la veneciana o en saor

La tardor és època també de carabasses, així que no podia faltar alguna recepta per aprofitar-les.
Aquesta d'avui té un origen venecià (d'aquí el nom que li he posat), encara que a totes les receptes que corren per la xarxa se li diu simplement carbassa en saor. Això del saor no és només un plat, també és (o era) un mètode de conservació dels aliments (una mica com els escabetxos) sobretot dels peixos i de les sardines en general (vaja, com els escabetxos), però que també s'utilitza per verdures i sobretot per fer les carbasses. Es recomanable preparar-lo amb antelació perquè està més bo d'un dia per un altre.

Ingredients (4 persones)
400 gr de carbassa
2 cebes grosses
2 claus d'olor
1 fulla de llorer
panses i pinyons (al gust)
1/2 got de vinagre
1/2 got de vi blanc
oli

Primer de tot, posem en remull les panses i els pinyons.
Coem la carbassa, la podem bullir o fer al forn. Jo prefereixo, sobretot si està sencera, fer-la al forn, t'estalvies haver de tallar-la i treure-li la pell per bullir-la i en general, és més còmode.
Quan sigui cuita, li traiem la pell, les llavors i la reduïm a puré. Deixem que es refredi de tot.
A part, en una paella, cuinem la ceba tallada grollerament amb la fulla de llorer i els claus d'olor, fins que comenci a tornar-se transparent, en aquest moment, li tirem el vinagre i el vi blanc i deixem que el líquid es redueixi. Quan el vi i el vinagre s'hagin evaporat i la ceba sigui pràcticament cuita, hi afegim sal i pebre i , sobre tot, les panses i els pinyons. Remenem una mica i deixem que cogui tot junt un parell de minuts més. Ho treiem del foc, i ho barregem amb el puré de carbassa. Si volem, hi podem afegir també un raig d'oli d'oliva.
Ho deixem reposar, i ens ho mengem a l'endemà.

Seguidors