dimecres, 21 de novembre del 2012

Cua de bou estofada

Aquest és un plat per a dies de festa, que requereix un  cert temps de preparació, però amb uns resultats excepcionals. Es pot fer amb vedella o bou.

Ingredients (3-4 persones):
1 cua de vedella o bou
3/4 de l. de vi negre
2 patates
1 pastanaga
1 ceba
2 tomàquets madurs
1 porro
1 vas de vi ranci
200-300 gr de bolets (en el nostre cas, rossinyols)
un manat d'herbes: 1 fulla de llorer, 1 branca de farigola i una branca d'orenga
pebre negre en gra
pebre vermell
1 o 2 alls

El dia abans posarem la cua de bou a marinar amb la pastanaga, la ceba, el puerro, els tomàquets, tot tallat a trossos, el manat d'herba, el vi i pebre negre.  Ho deixarem tota la nit, o com a mínim 2 o 3 hores.

A l'endemà, escorrem la carn,  la salem i l'empebrem . L'enfarinem i la sofregim en una cassola amb una mica d'oli. Reservem.

 Amb l'oli que ha quedat, fregim les verdures, quan faci uns minuts que couen, hi tirem pebre vermell i immediatament, el vi negre colat i el vi ranci. Deixem que arranqui a bullir. Traiem del foc, i passem les verdures pel passapurés (o pel xino).

Posem en una cassola de fang, la cua de bou, aboquem pel damunt la salsa (és a dir, la verdura passada pel passapures i el liquid colat) . Tapem i deixem coure molt lentament. Si cal, hi afegirem una mica d'aigua. Cal deixar-lo que cogui una hora més o menys. El temps també dependrà del tamany de la cua de bou, es clar.  Però entre mig, afegirem les patates! les pelarem  i les tallarem petites de forma irregular. Es bo començar a tallar-les amb el ganivet però acabar esqueixant-les amb els mans, així la superfície queda irregular i l'estofat queda més bo, doncs patates i suc "intercanvien" midó i gustos.  Afegim les patates a l'estofat quan porti 10 o 15 minuts coent. Deixarem que cogui tot a foc suau i tapat sempre.

Mentrestant, courem els bolets: els netejarem i els tallarem a trossos i els saltejarem en una paella amb una mica d'all; per això tirarem a la paella un raig escàs d'oli i tirarem els bolets salats, quan comencin a coure i a deixar de fer suc, hi tirem pel damunt una quantitat al gust d'all pelat i picat ben petit. Deixem que acabi de coure's i reservem.

Quan l'estofat estigui pràcticament fet, hi tirem els bolets, sacsegem bé la cassola perquè tot quedi ben barrejat i deixem coure uns 5 o 10 minuts. Rectifiquen de sal, si cal. El suc cal que ens quedi dens.



4 comentaris:

Tapa't de tapes ha dit...

oh, quina bona pinta! M'encanta.

Anònim ha dit...

Sempre he volgut cuinar una bona cua de bou, però mai he trobat l'ocasió! A veure si per aquestes festes cau un dia, m'enduc la recepta
Petonets
Sandra

sandra/ josemaria ha dit...

quina pinta mes bona

Anònim ha dit...

Hola guapa!!!!
Que bona ha de estar aquesta cua de bou.. i es que ja es veu el color i la textura de la salseta....
Jo la faig bastant semblant (la cua no, perque no agrada a casa) però sí la vedella, i queda exquisita.
Petonets, i bon cap de setmana.

Seguidors