dissabte, 10 de novembre del 2012

Panellets

No podíem deixar passar la Castanyada sense penjar la recepta dels panellets..ens hem retardat una mica però per fi, ja la tenim aquí! No hem fet molta varietat, a casa no acaben de tenir gaire èxit els de "gustos", tothom es llença damunt els de pinyons, els d'avellana i els d'ametlla, tot i així aquest any hem fet uns de taronja i una novetat: amb gust a rosa!

Ingredients:

200 g de farina d'ametlla
200 g de sucre
1 patata petita amb pell i tot
la pela ratllada d'una llimona

pels de pinyons: 
pinyons a discreció
una mica d'oli

pels de taronja:
pell de taronja ratllada

pels de rosa:
colorant vermell
aigua de roses

pels d'ametlla: 
ametlla trinxada o granets d'ametlla

pels d'avellana:
farina d'avellana
avellanes senceres per decorar 
un ou debatut per pintar els panellets
En una cassola de fang començarem per barrejar el sucre, la pela ratllada de la llimona i la farina d'ametlla.
A part, bullirem la patata amb pell i tot. És bàsic no salar l'aigua. Quan la patata sigui cuita, la traiem de l'aigua, la pelem i l'aixafem amb la forquilla. 
Barregem la patata i l'ametlla i el sucre. Cal que ens quedi una pasta lligada però força densa. si ens queda massa tova, els panellets no quedaran bé. Cal que poguem fer boletes consistents amb ella. Deixem reposar a la nevera, tapada la pasta amb paper film o un drap.
Passades unes hores (o d'un dia per l'altre) començarem a treballar els panellets. Primer separarem en tantes parts com gustos diferents volguem fer. Llavors començarem a fer els panellets. Per a que no se'ns enganxin als dits mentre treballem ens podem untar amb oli les mans. Si veiem que la pasta ha quedat un pèl humida, millor treballar amb les mans una mica enfarinades.
Pels panellets d'ametlla:
Posem en un plat els granets o els filets d'ametlla i arrebossem la pasta dels panellets. Tradicionalment, aquests panellets es fan en forma de tub o de rectangle.
Pels panellets d'avellana:
Afegim un mica de farina d'avellana o avellana triturada a la pasta. Formem boletes i decorem amb una avellana al mig, pressionant una mica perquè ens quedi "enganxada"

Pels panellets de taronja:
Ratllem la pell de taronja i la barregem amb la pasta, formem boles. Atenció! probablement, ens humitejarà la pasta, per tant es millor treballar-los amb les mans enfarinades lleugerament.

Pels panellets de rosa:
Aboquem una mica de colorant vermell i una cullerada sopera d'aigua de roses a la pasta. Formem boletes. També s'ens humitejarà una mica la pasta.

Per altres panellets de gustos: barrejar la pasta amb una culleradeta de cafè soluble pels de cafè, amb més pela de llimona pels de llimona, etc. Si tenim colorant alimentari, podem afegir-lo doncs sempre quedarà més acolorit.

Pels panellets de pinyons:
Posem en un plat pinyons a discreció i arrebossem amb ells les boles de pasta que anirem fent. Si untem una mica els pinyons amb oli, s'enganxaran millor.

Al final, quan ja tinguem tots els panellets fets i damunt la plata untada amb oli que anirà al forn (o damunt la safata de silicona), els pintem amb el rovell d'ou debatut i enfornem a 250º durant uns 5 o 10 minuts. Ull! perquè si ens passem de cocció, ens quedaran durs.

Seguidors