dilluns, 21 de gener del 2013

Arròs al forn amb botifarrons i mandonguilles

Un plat d'arròs al forn deliciós; tenim una debilitat pels botifarrons de ceba i ens agraden molt posar-los a l'arròs; així que després de comprar-ne uns quants desseguit vam decidit que faríem un arrosset, per aprofitar algunes coses que teníem a la nevera, el vam acompanyar amb mandonguilles i un grapat de mongetes verdes.

Ingredients (2- persones):
2 -3 botifarrons
160 g d'arròs
2 tomàquets
100 g de mongeta verda
1/2 pebrot vermell
1/2 ceba petita
2 tomàquets vermells petits
1-2 alls
per les mandonguilles (8-9 unitats)
125 g de carn picada 50% vedella i 50% porc
1 clara d'ou
1 all
julivert
pa ratllat
nou moscada

240 g d'aigua o brou vegetal suau (pesats); com és arròs al forn la proporció és 1,5* pes de l'arrós


Començarem per fer les mandonguilles: barregem la carn picada amb un all finament trinxat i pelat i el julivert al gust també ben trinxat. Condimentem al gust amb sal i nou moscada i hi barregem la clara d'ou. Amb l'ajut de la forquilla, barregem bé tot fins que tinguem una pasta consistent amb la que fer les mandonguilles. Si està massa tova, hi afegim pa ratllat. Formem les mandonguilles, i les enfarinem i les reservem.

En una cassola de fang, hi tirem un raig d'oli, i encenem el foc. Quan sigui calent, hi fregim els botifarrons prèviament punxats per evitar que rebentin; quan siguin cuits, els retirem i reservem.

En la mateixa cassola, coem les mandonguilles. Quan siguin cuites, les traiem i les reservem.

Ara, hi fregirem lleugerament fins que agafin una mica de color, un o dos alls pelats i sencers. Quan siguin rossos, però mai! cremats, els retirem i reservem.

Mentrestant, en un cassó amb aigua abundant, hi bullim les mongetes fins que siguin tendres.

En aquest mateix oli, hi tirem la ceba trinxada ben fina. Quan comenci a tornar-se transparent, hi tirem el pebrot picolat ben petit. Salem i empebrem al gust. Quan el pebrot sigui tou, hi tirem el tomàquet ratllat amb una mica de sal i sucre. a part, fem una picada amb els alls prèviament fregits i una mica de julivert i l'afegim al sofregit.

Quan tinguem el sofregit ben concentrat, hi tirem l'arrós i hi donem unes voltes. immediatament, hi tirem els botifarrons i les mandonguilles. Hi donem un parell de voltes i hi afegim les mongetes verdes. L'aigua de la cocció que tindrem encara ben calenta, la pesem i la tirem a la cassola. Cal que la cassola estigui a foc fort. Quan l'aigua arrenqui a bullir a la cassola, serà el moment de posar-la al forn ja prèviament escalfat a 180ª.

Tallem els tomàquets per la meitat i els afegim desseguit a la cassola. Tanquem el forn i deixem que cogui. Millor no obrir el forn perquè no s'evapori gens de vapor i es faci bé l'arrós.

Al cap de 20 minuts ja estarà llest, el retirem, el remenem una mica de dalt cap a baix, doncs la primera capa haurà quedat eixuta i així s'acabarà de fer. El deixem reposar 5 minuts més i servim.

2 comentaris:

Els fogons de la Isabel ha dit...

A casa ens agrada molt l'arròs, però al forn no l'hem fet mai. A veure si el provem aviat!
Petons
Isabel

sandra/ josemaria ha dit...

un plat de luxe

Seguidors