diumenge, 22 de setembre del 2013

Flamiche de porros i brie

Un pastís de verdures (porro) i formatge,  boníssim tan per menjar fred com calent i per tant, ideal si volem fer un pic-nic o deixar-la preparada amb antelació. Com veureu, porta una bona quantitat d'ou (2 ous sencers, dos rovells i un altre de batut)

Ingredients (4-5 porcions):

pasta:
250 g de farina
un pèssic de sal
60 g de mantega
1 ou
1 rovell d'ou

Farcit:
60 g de mantega o oli per fregir
400 g de porros (només la part blanca)
150 g de brie
1 ou
1 rovell
50 ml de nata de cuinar

per pintar el pastís: un ou batut

Començarem per preparar la pasta: farem un volcanet amb la farina i al mig hi possarem la sal i la mantega a daus. Amb les mans, ho barrejarem tot, Quan tinguem una textura tipus pa ratllat, hi afegirem en el centre (el farem de nou) els ous (i de sencer i un rovell) i una mica d'aigua. Barregem bé i fem una bola. Ho guardarem al frigorífic tapat amb un drap durant uns 20 minuts.

Per a fer el farcit, tallarem els porros a rodanxes o a juliana i en una paella amb la mantega fosa i calenta o amb una mica d'oli, els ofegarem a foc lent i tapats. Deixarem que s'estovin (uns 5 minuts), destaparem i deixarem que segueixin coguem fins que s'evapori tot el líquid i els porros siguin cuits. Els passarem a un colador perquè deixin anar tota l'aigua que quedi i perquè es refredin.

Ara, treurem la pasta del frigorific i en farem dues parts, una una mica més grossa que l'altra. La part petita l'estirarem donant-li forma rodona i farà de tapa. Amb l'altra, folrarem un motllo rigid de quiche o pastis de vora baixa. Deixarem que la vora sobresurti una miqueta.

Punxarem el cul del pastís repetidament amb una forquilla i hi abocarem els porros. Repartim pel damunt el bri sense pell i tallat a daus. Batrem l'ou, el rovell i la nata (o si volem que sigui més light, la llet) i ho abocarem també pel damunt. Rectificarem de sal. Taparem amb la part de dalt de la pasta, cal enrecordar-se de fer algun petit foradet perquè surti el vapor de cocció. Segellarem les vores amb les dues pastes, la de baix i la pasta, fent pinçaments o una treneta. Pintarem amb l'ou batut i enfornarem al forn ja calent a 180.

Quan el pastís sigui dauradet, el traiem del forn i del motllo i deixem que es refredi damunt d'una reixeta o estalvi.

Seguidors