diumenge, 3 de gener del 2021

Bunyols d'arengada


 Ens va venir de gust provar de fer aquests bunyols després de llegir el llibre "La xava" de Juli Vallmitjana que parla dels barris més humils de la Barcelona de principis de s. XX.. de tant en tant és parla de menjars,i  s'anomenen aquests bunyols, els de bacallà i plats com  el bacallà a la llauna que eren molt tradicionals de la cuina pobre de l'èpoc i , pel que descriu el llibre, era molt comú comprar-ho ja cuit i fer un "take-away" de l'època.Els bunyols d'arengada ens van cridar l'atenció..doncs eren els únics  que no coneixiem i que sembla que no han arribat fins nosaltres...Vàrem investigar una miqueta i al final, n'hem fet aquesta versió....

Ingredients (2 persones):

2 arengades (també anomenades guardies civils)

1 ou

un raig de llet

farina (la que entri)

all i julivert

El dia abans posarem les arengades en aigua per a dessalar-les. Quan haguem de fer els bunyols, les traiem de l'aigua, les assequem, les dessescatem i les moquem (els hi traiem els budells) i les esqueixem fent-ne 3 o 4 trossos de cada mig llom. Ens quedaran uns 6-8 trossos d'arengada per cada una d'elles.

Farem la pasta dels bunyols barrejant el rovell del'ou, farina i llet fins a fer-ne una pasta densa. Batrem la clara fins a tenir-la ben escumosa i la barrejarem delicadament amb la pasta. També hi podriem posar una mica de llevat quimic. A part, tindrem ben picolats el julivert i l'all i ara seria el moment de barrejar-ho amb la pasta. Hi submergirem els trossos d'arengada. No caldria salar-ho, perquè l'arengada seguirà tenint un gust potent i un poc salat.

Posarem una paella al foc amb força oli i quan aquest sigui ben roent,  hi anirem afegint una cullerada de pasta amb un dels trossos d'arengada  barrejat per a fer el bunyol, anirem repetint l'operació fins a omplir la paella. Quan els bunyols siguin rossos d'una banda, els girem; quan siguin del tot rossos, els traiem de la paella i els posem en un plat amb un paper de cuina per a absorvir l'oli de més. Servim encara calents.

1 comentari:

Eulàlia ha dit...

Ostres quins records !! gairebé ho havia oblidat, la meva mare, que era del barri del Poblenou, feia així els bunyols de bacallà. Provaré de fer aquests d'arengada. Gràcies pel Blog

Seguidors