dissabte, 27 de febrer del 2010

Bunyols de Quaresma

Aquesta recepta no podia faltar en un blog de cuina en aquestes dates !
Que més típic que els bunyols els divendres de quaresma?
Són, de debó, moolt fàcils de fer! només cal estar una mica atent/a a alguns detalls i ja està.
La pasta és la mateixa que és fa servir per fer lioneses però en aquest cas la fregirem, en canvi les lioneses i els pals es fan al forn. Bé, no avancem esdeveniments, més endavant ja parlarem de com fer lioneses i pals de trufa o nata amb detall..però ara tornem als bunyols.

Necessitarem:
100 g de mantega
125 g de farina
250 cc d'aigua
4 ous sencers
un pessic de sal
una miqueta de sucre
sucre llustre per enfarinar-los
canyella per enfarinar-los (opcional)

Es posa l'aigua en un cassó juntament amb la mantega tallada a trossos, la sal i el sucre (de tots dos, una mica menys d'una cullereta de cafè). Cal que la mantega es desfaci abans no bulli l'aigua, per això es millor anar remenant-ho tot amb una cullera (ull! no feu servir el batedor es podria formar una pilota de pasta).
Quan l'aigua bulli, tirar-li la farina tota de cop, prèviament tamisada, es a dir passada per un colador o tamís per evitar que tingui grumolls. Remeneu energicament amb una espàtula o cullera, fins que es formi una bola que es desenganxi del cassó, llavors, trelleu-ho del foc.
Fora del foc, tirar d'un a un els ous sencers (els tres primers) tot remenant la pasta, fins que es torni a lligar de nou. Amb l'ultim ou, per no espatllar la pasta, millor feu el següent: cal batre l'ou com si anéssiu a fer una truita i anar ficant petites quantitats, remenant i fent que es torni a lligar. Quan poguem estirar una part de la pasta i quan es trenqui el fil de pasta, quedi formant com una mena de barret frigi (o de barrufet) és que la pasta esta ja llesta i no cal afegir-hi més ou.
Agafeu una paella alta, ompliu-la d'oli, com a mínim tres dits. Quan comenci a escalfar-se però no sigui molt calent, tireu-hi boletes de pasta (perquè quedin ben rodonetes les podeu fer amb dues culleretes:anat passant-les d'una a l'altra). Vigileu! perquè si l'oli està massa calent no s'inflaran els bunyols!
Quant els bunyols s'hagin inflat i comencin a girar sols (sí! giraran sols)*, podeu pujar el foc perquè es coguin i agafin coloret. Quan ja estiguin cuits, treieu-los del foc, deixeu-los un moment a una escorredora i desprès passeu-los per sucre llustre** sol o amb canyella.

* Bé, si ho heu fet bé giraran sols, si no, els haureu "d'ajudar"!
** si no en teniu, es tan fàcil com agafar-ne de "normal" i passar-lo per la picadora fins que quedi ben finet.

Seguidors