dimarts, 2 de març del 2010

Mató de monja o de Pedralbes


Malgrat el nom, aquestes postres no tenen res a veure amb el mató ni amb cap altra mena de formatge.

El mató de monja havia sigut famós a Barcelona fa molt de temps. Sembla ser el que tenia més fama era el de les monges del Monestir de Pedralbes (d'aquí li ve l'altre nom), i que la gent hi anava expressament per tastar-lo. Actualment només se'l troba a alguna de les granges del carrer petritxol. Suposo que les monges encara el deuen fer i deu ser aquelles postres que fan just abans de la Mercè amb els ous que l'alcalde i el consistori els hi ofereixen en nom de la ciutat perquè puguin resar molt i demanar a la patrona de Barcelona que convenci a Santa Eulàlia i deixi de plorar....

La recepta és molt semblant al menjar blanc de Reus però amb farina d'arròs i amb l'afegit del safrà que li dóna el color groc.

Es necessita:

1 litre de llet
300 g de farina d'arròs aproximadament (de venda a botigues bio, per exemple)
150 g de sucre
1 canonet de canyella i també en pols
1 pela de llimona
brins de safrà

Cal posar uns 3/4 de litre de la llet en un cassó al foc, juntament amb el sucre, la pela de llimona i el canonet de canyella. A part, es dissolt amb la resta de la llet la farina d'arròs (important si no volem que es facin grumolls). Abocar-ho, un cop desfet, a la llet que hi ha al foc, després afegir-hi els brins de safrà i anar remenant constantment fins que espesseixi (ho farà de cop!) . Retirar-ho del foc i abocar-ho en motlles. Eren típics els de la foto, de fang amb forma de copa. Deixar refredar. Empolsinar per sobre amb canyella mòlta en el moment de servir.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Veig que parles dels ous de l'alcalde, però a l'hora de fer el mató les monges no en fan servir cap ni un. M'hauries de dir què en fan amb els ous.
Molt agraït.

anirac ha dit...

hola!!

doncs sí!! touché!! no lliga gaire la tradició dels ous amb la recepta del mató!! però la tradició diu que li porten (o li portaven, no sé si aquests últims anys ho han fet) per aquest motiu, o així m'ho havíen explicat sempre a mi! :-)

Seguidors