dijous, 1 de juliol del 2010

Macarons Castellers de Barcelona

Els macarons són sens dubte una de les postres més de moda últimament als cursets de cuina i pastisseria i a les webs (quasi tan com el té matcha). I és clar, la meva web no anava a ser una excepció! aprofitant que durant el mes de juny els Castellers de Barcelona celebren el seu 41è aniversari, vagi pensar de fer-ne uns amb els colors típics que s'associen als castellers: blanc pels pantalons, la faixa negre (el farcit, es clar) i el vermell de la camisa. El que passa es que no sempre les coses surten com ens agradarien, i si be els macarons tenien el gust i la textura que tocava, l'aspecte no era ben be el que haurien d'haver tingut...eren més aviat unes galetes. Però ja sabem que les coses són així, no sempre van com nosaltres voldríem , i bé , el que compte es seguir treballant per millorar , no arronsar-se si sorgeix alguna dificultat i tornar-ho a provar...i en això estem...esperem tenir aviat uns resultats mes ajustats a l'aspecte extern que se suposa que han de tenir els macarons (amb les seves bombolletes a la base, la forma arrodonida, etc.).De moment, la recepta:
Ingredients:
125 g de farina d'ametlla mòlta crua
205 g de sucre glaç
90 g de clares d'ou velles (aproximadament 3 ous)
30 gr de sucre per a fer la merenga
colorant alimentari vermell (es ven als supers, per exemple)

pel farcit de ganache de xocolata:
40 g de nata de muntar
150 g de xocolata negra

(Dos o tres dies abans de fer els macarons, separarem 3 o 4 clares dels seus rovells respectius i les guardarem a la nevera perque envelleixin.)
Farem que la farina d'atmella s'assequi deixant-la una mica damunt un forn calent o ben escampada.
Barrejarem la farina d'ametlla i el sucre i amb la picadora a poc a poc perquè no es cremi l'ametlla ho picarem tot perquè ens quedi ben fi. Ara hi barrejariem el colorant alimentari si fos en pols.
Desprès ho tamisarem tot.
Farem la merenga amb 90 g de clara. Posarem una mica de sucre per començar (dels 30 g que tenim reservats) i ho batrem. Quan ens comenci a agafar volum, a poc a poc li afegirem la resta del sucre. Si el colorant fos liquid, l'afegiriem en aquest moment.
Damunt la merenga, a poc a poc anirem afegirem la farina. barrejarem amb comte per no baixar-ho tot. Ho posarem a la màniga pastissera (utilitzarem una boquilla sense dibuix de 10 mm). Anirem posant porcions de la pasta damunt la silicona mirant que ens quedi ben rodonets i que no facin punxa al treure la pasta. Si ens calgués, per tal de fer els macarons ben rodons i tots iguals, prèviament podem fer unes marques utilitzant una moneda de 50 cts (en aquest cas, millor fer servir un paper parafinat de cuina i donar-li la volta perquè les marques ens quedin a sota, es clar). Deixarem reposar els pilonets de pasta com a mínim una hora. Si no ens pujaran malament, volem que estiguin planes de dalt. amb el repòs provablement ens baixaran, però un cop les tinguem al forn, tornaran a pujar.
Quan hagi passat el temps, i no s'enganxin al tocar-los, els posarem al forn entre 145 i 160º (màxim 170º). Uns 8 minuts. Obrirem una mica la porta del forn passat aquest temps, perquè baixi la humitat, i després els tindrem 3 minuts més.
Els treurem del forn i deixarem que es refredin.
a part, farem el ganache. Posarem al foc la nata i farem que bulli. La treurem del foc i en aquest moment, hi afegirem la cobertura de xocolata a trossos. Deixarem que es refredi. Posarem , quan sigui ben fred, el ganache dins una màniga pastissera i anirem omplint la meitat de les galetes.
Quan tinguem la meitat de les galetes farcides, els hi buscarem a cadascuna d'elles la galeta que més se li assembli per "tapar-les" i fer com una mena d'entrepà.
No cal dir, que en aquest cas, vaig per la meitat de tots els ingredients amb col.lorant vermell (per representar la camisa vermella dels Castellers de Barcelona) i l'altre meitat els vaig deixar del color "natural" (que serien els pantalons blancs). El ganache de xocolata faria de faixa.

Naturalment, es pot variar el colors dels macarons i del farcit al gust. Per exemple es pot fer un ganache amb una cullerada de cafè (de cafè) i barrejar-ho amb xocolata blanca. Es pot fer també com a farcit una barreja de llima i xocolata blanca. I pels macarons, podem acolorir-los amb uns 5 g de cacau en pols, o amb te matcha o amb barreges de colorants artificials o amb ratlladures de llimona o taronja, etc.

Seguidors