dilluns, 4 d’octubre del 2010

Mongetes amb bolets

Aquesta recepta d'avui, malgrat tenir només dos ingredients bàsics, es presta a moltes variacions de gust i textura si juguem amb les diferents varietats de mongetes i, sobretot, de bolets. Els més recomanables, per a mi serien per a les mongetes: les del ganxet, les de Santa Pau, els banyolins o les pilariques i pels bolets: les trompetes de la mort, els ceps, els rossinyols, els reigs o una barreja de d'alguns o de tots ells.
Si volem anar més ràpid podem comprar les mongetes ja cuites, però aquí explicarem també com coure-les a casa.

Ingredients (2 o 3 persones):
250 g de mongetes seques sense coure
un grapat de bolets, en aquest cas eren trompetes de la mort
1 all opcional
1 ceba mitjana
1 pastanaga grossa
oli i sal
julivert
aigua mineral

Per coure les mongetes: en una olla grossa posem les mongetes prèviament remullades durant tota la nit, la ceba pelada i sencera i la pastanaga també pelada i sencera i l'aigua mineral que les cobreixi del tot, més un dit més. Tot en fred i sense sal (si no quedaran dures). Les posem al foc, i ho tapem, quan estigui a punt de bullir, baixem el foc al mínim i deixem coure, normalment (dependrà del tipus de mongeta i de la seva qualitat) entres tres quarts i una hora. Quan sigui pràcticament cuit, ho salarem, deixarem que s'acabi de fer, i treurem les verdures i colarem les mongetes. No cal guardar-ne el suc.
Mentrestant, si els bolets són secs els haurem posat en aigua per hidratar-los, com a mínim un parell d'hores. Si són frescos, els netegem i tallem no gaire petits.
Ara caldrà que passem pel passapurés (o que les aixafem amb una forquilla) les verdures, i tallem ben petit el julivert, juntament amb l'all (si en volem posar). Les verdures així tallades les posem en una cassola amb oli, quan hagi fet un parell de tombs, afegim el julivert, poc després els bolets, deixem que coguin un parell de minuts tots junts i afegim les mongetes. Els hi fem fer un parell de tombs, barrejant-ho tot bé i rectificarem de sal si fos necessari. Ja estarà llest.
En cas que comprem les mongetes ja cuites, la ceba i la pastanaga o bé les podem bullir i seguir el procediment anterior o bé, tallar ben petitones i sofregir-les a la paella i quan siguin cuites, afegir-hi el julivert i els alls i seguir fent la resta de la recepta igual.

Seguidors