dijous, 13 d’abril del 2023

Bull de tonyina a la manera de Vilanova v. 2.0


 Diuen que la tonyina és el porc de la mar: se n'aprofita pràcticament tot ..i aqui tenim una part força desconeguda per Barcelona, però popular des de Vilanova a Tarragona: el bull, o sigui, la tripa assecada! I és que vam aprofitar una visita al Mercat Central de Tarragona per a proveír-nos d'alguns productes que són díficils de trobar als mercats de Barcelona actualment.

Aquesta és la típica recepta d'aprofitament: el bull de tonyina era un producte senzill i la recepta original porta cargolins, els típics cargolins menuts que trobem a secà enfilats als fonolls, però nosaltres n'hem prescindit perquè ni són fàcils de trobar ni ens agraden gaire...La recepta original també porta patates a més de mongetes, tots dos productes serveixen, entre altres coses, per allargar el plat...aquí, només em posat mongetes ja cuites. Per tant, és una versió força modificada de la recepta original, però la salseta, això sí, és tal i com toca...

Ingredients (2-3 persones):

300 g de bull de tonyina sec
400 g de mongetes ja cuites
3 nyores
2-3 grans d'all
15 aprox. ametlles torrades
1 llesca de pa sec i fregit amb oli
1 bitxo
1 got de vi blanc

Començarem per a preparar el bull...no és dificil però és entretingut. Caldrà remullar-lo, mínim 12 hores abans, però nosaltres preferim deixar-lo 24 hores i canviar un parell de cops l'aigua. Quan estigui ben remullat, el netegem rascant amb un ganivet i traient la bruticia que pugui quedar-li i el posarem en aigua abundant a bollir. Cal que bulli mínim 1 hora. Un cop tendre, el traurem i el posarem en aigua freda i el reservarem. Això es pot fer el dia abans.

Les nyores cal també remullar-les mínim un parell d'hores i fer que s'hidratin bé. Un cop ben hidratades, en traurem la polpa rascant amb un ganivet. Reservarem la polpa.

Farem una picada amb el pa sec prèviament fregit amb oli, els alls pelats i tallats, les ametlles pelades, una mica de sal. Quan sigui tot ben fi, hi afegim la polpa de les nyores i ho deixatem amb el vi. Reservem. PEr a que no "saltin" els alls, es recomanable salar-ho una mica abans de començar a picar-ho tot.

En una paella amb una mica d'oli hi aboquem la salsa quan l'oli sigui calent i el bitxo, hi donem un parell de voltes, hi afegim aigua neta i el bull tallat petit. Deixem que bulli uns 20 minuts o mitja hora i llavors, hi afegim els mongetes, rectifiquem de sal, deixem que bulli uns cinc minuts més i ja ho tindrem!  El gust del plat és potent, però està boníssim!

Seguidors