dimecres, 17 de novembre del 2010

Pastís d'avellanes

Ara que també la dieta mediterrània és patrimoni immaterial de la humanitat, aprofitem per a penjar aquesta recepta que té com a ingredient bàsic un producte d'allò més mediterrani: l'avellana. Potser no es fa servir tan com l'ametlla, però és ben típic. Aquest pastís queda molt millor si el farcim, preferiblement amb melmelada, nosaltres en vàrem fer servir una de casolana, de mores.

Ingredients:
4 ous
70 g de sucre
una llimona
100 gr d'avellanes torrades trinxades
35 gr de maizena o similar
1 culleradeta de llevat royal
mantega per untar el motllo (si no fos de silicona)

pel farcit i la decoració:
melmelada
licor (whisky o cognac o xerès dolç)
sucre llustre

Començarem separant els rovells de les clares dels ous. Ratllarem la pell de la llimona.
A la batedora hi posarem els rovells, el sucre i la pell ratllada de la llimona. Ho batrem ben fort, fins que tinguem una crema blanquinosa i suau.
A part, batrem les clares a punt de neu. Quan siguin a mig muntar, és recomanable afegir-hi una mica de sucre, així s'aguanten millor.
Afegirem a la crema la maizena i el llevat, i també les avellanes ben trinxades (de fet, farem una pasta amb elles). Remeneu-ho tot ben remenat. Quan sigui ja una pasta homogènia, hi anirem afegint les clares a punt de neu, a poc a poc i amb cura.
A part, untem un motllo amb mantega i posteriorment l'empolsinem amb farina de galeta. Si fos de silicona, això no cal fer-ho.
Aboquem la barreja anterior al motllo i enfornem a 180º. El temps que haurem d'esperar dependrà del forn, però compteu-hi uns 30 minuts segurs.
Quan sigui cuit, desemmotllem el pastís i el deixem refredar. Un cop ben fred, el tallem per la meitat i mullem les dues parts amb el nostre licor preferit (en el nostre cas, xerès dolç), untem amb la melmelada i tornem a muntar una capa damunt l'altra. Empolsinem pel damunt amb el sucre llustre.

2 comentaris:

No tot són postres ha dit...

Molt bé un coc d'avellanes! Jo sóc una fervent promotora de les avellanes DOReus, és clar, cada mes en publico una recepta com a mínim. S'ha de fer país!!!

PTNTS
Dolça

Ornella ha dit...

Stupenda questa soffice torta!!! Io purtroppo sono allergica alle nocciole ma non sai quanto mi piacerebbe mangiarne un pezzo! Ciao un caro saluto!

Seguidors