dilluns, 13 de desembre del 2010

Melmelada de taronja amarga

D'una recent visita a la ciutat de València ens varem portar de record dues taronges amargues; la idea era ben clar: fer-ne melmelada amarga, però no teníem cap recepta. Després de buscar-ne per la xarxa, ens vàrem decidir per la d'aquest blog : "las recetas de mama", la seva recepta ens va semblar de fiar, tan per la quantitat de visites que té el blog, com els comentaris elogiosos de gent que aparentment l'havia ja provada amb èxit com pel fet que dels mateixos comentaris de l'autora semblava clar que la feia sovint i sempre amb èxit. Així que ens varem limitar a seguir-la pràcticament pas a pas, només fent unes petites variacions fruit de la necessitat o ve de la mandra (qua ja senyalarem oportunament). Els resultats han estat òptims, la recepta és entretinguda, però val molt la pena. Per altra banda, també cal assenyalar que aquests passos són necessaris per a treure'ls-hi l'excés d'amargor a les taronges.
La primera modificació és la inclusió de taronges dolces: com ja he dit abans, només en vàrem agafar dues d'amargues (i una d'elles força petita ,de la mida d'una mandarina grossa), així que vàrem afegir-hi una taronja grossa dolça per "completar". La proporció final aproximada seria: 70% de pes de taronges amargues i 30% de taronges dolces.

Ingredients:
taronges amargues (70% del pes) i taronges dolces (30% restant)
sucre; el mateix pes de sucre que de polpa obtinguda

Preparació:
  1. Rentar les taronges i posar-les en remull en aigua tèbia per unes dues hores.
  2. Posem una olla amb aigua la foc, i fem bullir les taronges senceres durant uns 15 minuts o fins que siguin tendres.
  3. Un cop tretes de l'olla, deixarem les taronges en aigua freda abundant durant tota la nit.
  4. Tallem les taronges per la meitat i en treiem la polpa. Reservem per separat tant la polpa com la pela.
  5. La polpa la tornem a posar a una olla amb aigua (poca) i la fem bullir 15 minuts més. Les colem i reservem.Agafem les peles, els hi treiem tota la part blanca que poguem, i les tallem en juliana (o com jo vaig fer a quadradets), les posem al seu torn en una olla i les fem bullir 15 minuts també.
  6. Les peles bullides es deixen en aigua 24 hores més, després els colem i les reservem. (jo les vaig colar directament i les vaig deixar al colador una horeta justa perquè perdessin l'aigua). Ull!, si no fem servir taronges dolces, cal respectar les instruccions originals, si no la melmelada serà massa forta.
  7. Pesem juntes la polpa i les peles, i el pes obtingut determinarà el pes de sucre que ens caldrà fer servir.
  8. Posem les peles, la polpa i el sucre en una olla, encenem el foc no gaire fort i comencem a fer la melmelada. Cal anar remenant amb una cullera de fusta durant una hora aproximadament; fins que les pells de la taronja es tornin transparents o la melmelada tingui la consistència justa (cal pensar que quan la deixem refredar, es tornarà una mica més espesseta.
  9. Posem la melmelada un cop freda en pots nets i que tanquin hermèticament. Els pots cal que estiguin totalment plens de melmelada, llavors el posem al bany maria : es a dir, en una cassola grossa amb aigua hi posem els pots, (cal que l'aigua no arribi a la tapa dels pots) i llavors posem la cassola al foc. Cal deixar-les bullir una mitja hora, així la podrem conservar més temps.

2 comentaris:

conpanyvino ha dit...

Aquesta recepta l'agafo, perquè fa temps que vull fer-la. Gràcies! quina bona pinta!

Ornella ha dit...

Grazie! Ho la possibilità di avere tante belle arance amare ma mi mancava la ricetta! Sembra proprio deliziosa!

Seguidors