dilluns, 27 de desembre del 2010

Polvorons de canyella

Unes altres postres ben típiques del Nadal: els polvorons. Com que no són típics de Catalunya aquí normalment només ens arriben els industrials i hi ha pocs llocs on comprar-ne d'artesans(com no sigui que tinguis família i/o amics que te'n portin), però val la pena de provar-ne o de fer-los a casa perquè són molt diferents.
Aquesta recepta està treta d'aquest blog i ha quedat molt bé.
Ingredients (per a unes 15-18 unitats):
350 g de farina
40 g de ametlla crua mòlta
80 g de sucre glaç (i una mica més per empolsinar-los després)
110 de llar
una cullerada sopera d'anís
1/2 cullerada de canyella en pols

El dia abans:
Tamisarem la farina i l'ametlla crua i les barrejarem i posarem en una llauna que pugui anar al forn. Escalfem el forn a 130º (o a 150º si és lent) . Posem la safata al forn durant uns 30 minuts o 40 (dependrà molt del forn) fins que agafi una mica de color (però que no es torri!), de tant en tant la remenem una miqueta. Ho treiem del forn quan tingui un color groguenc. La deixem reposar fins el dia següent.

Elaboració:
Posem 320 g de la farina anterior, formem un volcanet damunt el marbre de la cuina. Al mig del volcanet, hi posarem el llar, l'anís, la canyella i el sucre. Ho barregem tot a poc a poc, es formarà una pasta uniforme però trencadissa. En farem una bola (trencadissa i un pelet escardada), l'embolicarem amb paper-film i la ficarem a la nevera per uns 30 minuts com a mínim.
Passat aquest temps, la treiem del frigorífic, i anem aixafant la bola amb la mà; per les bandes s'anirà esquerdant una mica. Si veiem que s'engruna moltíssim i que no hi ha manera, podem afegir una miqueta més de llar fos, però molt de comte! si ens passem quedarà molt embafós.
quan hagem aplanat la pasta, li passem el corró pel damunt per afinar la superficie, cal que quedi un dit d'alt aproximadament. Amb un tallapastes rodó (o ovalat) anem formant els polvorons i passant-los a una llauna que pugui anar al forn. Els trossets de pasta que ens sobrin, els reajuntem amb les mans, els tornem a aplanar amb el corró i tornem a fer més polvorons. Això ho anem repetint fins que no quedi pasta.
Deixem reposar els polvorons durant una hora o més. Passat aquest temps, els posem al forn a 180º uns deu minuts. Quan els treguem anem amb molt de comte, estaran tovets però no cal espantar-se, en anar refredant-se tornaran a agafar consistència. quan siguin del tot fred, empolsinem la superfície dels polvorons amb sucre glaç i ja estan llestos per servir. (per empolsinar la superfície a falta d'estris especialitzats va molt bé posar el sucre en un colador normal i corrent i anant donant copets al colador, el sucre caurà com una pluja fina)

Seguidors