dissabte, 25 de desembre del 2010

Escudella de Nadal amb Galets

Com no podia ser d'una altra manera, ja tenim aquí la recepta de l'escudella de Nadal. I no espereu cap mena de deconstrucció, ni cap versió molecular ni hi trobareu cap aire de pilota, no...es tracta de la versió "hard", la de tota la vida.
Naturalment, aquesta escudella anirà acompanyada dels galets, quan més grossos millor. I, a més, cal que porti les 4 carns: vedella, porc, xai i gall (i gallina). I pilota, es clar.
Les quantitats són per dues persones, però sobrarà menjar; es pot fer un puré amb les verdures, per exemple, i canalons o croquetes amb la carn si n'hi ha prou o posar-les al puré desossades.

Ingredients (2 persones):
150 g de cigrons cuits
2 porros
1 branca d'api
2 o 3 pastanagues
1 nap (opcional)
1 xirivia (opcional)
1 ceba
2 patates mitjanes
col al gust
1 peu de porc
1/4 de gallina sense pell
menuts de pollastre: 1 ala, pedrer, coll, carcanada
2 talls de vedella per brou (costellam)
2 ossos de vedella (genoll i moll de l'os)
1 os de garrí
1 tros de costellam de xai
2 trossos de botifarra negra
aigua (5 litres mínim)

per fer la pilota:
150 g de vedella i carn de porc picades
all i julivert
1 ou
sal i pebre
farina de galeta
farina

per la sopa de galets:
100 g de galets ben grossos
brou de l'escudella

En una olla grossa amb 5 litres d'aigua, hi posem en fred totes les carns netes de greixos (les pilotes i la botifarra negra van després). Quan comenci a bullir l'aigua, veurem que es forma una capa a la superfície de bromera que cal anar netejant amb l'escumadora; hi ha gent que quan comença a bullir i fa la bromera, cola les carns, llença l'aigua i en posa de nova i torna a començar, nosaltres per falta d'estris suficients, no ho fem, si no que anem escumant. Quan deixa d'apareixer aquesta escuma i el brou està net, s'hi tiren les verdures (excepte les patates i la col i els cigrons) netes i tallades a al gust (no senceres). Deixem que bulli tot junt, una mitja hora.
Mentrestant, fem les pilotes. Barregem en un plat la carn trinxada de vedella i porc, l'all i el julivert picats i un ou. Farem que la pasta agafi més consistència afegint-hi una mica de farina de galeta. Cal que sigui una pasta manipulable, i que al fer les pilotes no s'engrunin, ni es trenquin ni s'aixafin. Les arrebossem amb farina i les posem a l'olla a bullir.
Quan les pilotes faci uns deu minuts que bullin, hi afegim la col, les patates i els cigrons.
Deixem que tot bulli a foc mig-baix sempre, durant uns 15-20 minuts més.
Ara hi afegirem la botifarra negra, rectificarem de sal i deixarem que bullir 15 minuts més.
Un cop apaguem el foc, deixem refredar una mica i colem l'escudella, reservarem el brou i separarem en dues plàteres diferents les carns i les verdures.
El brou el posem en una altra olla més petita i hi afegim els galets. Deixem que coguin uns 15 minuts fins que siguin cuits (dependrà del fabricant, normalment ho diuen els paquets).
Servim la sopa de galets (podem posar al plat alguns cigrons i algun tros de patata o verdura) i després les carns i les verdures. L'ós de vedella del tetanus es posa a part, es pot extreure el moll i menjar-se'l (hi ha gent que li agrada).

Seguidors