dissabte, 25 de desembre del 2010

Tronc de Nadal

Una recepta pensada per si es vol presentar a taula unes postres diferents dels típics polvorons, torrons i neules durant aquests dies. El tronc de Nadal és un pastís francès, típic d'aquestes dates i aquesta és una versió fàcil de fer. En aquest cas no duu gaire decoració, però es poden comprar figueretes de sucre com a decoració (en botigues de gadgets per cuina): arbrets, pares noels, etc.
El tronc no és més que una planxa de pa de pessic per a braç de gitano i com a farcit en aquest cas hi hem posat melmelada de taronja amarga (recepta aquí), però hi podria anar trufa, crema de llimona, crema de mantega amb cafè, etc.

Ingredients (per a 6 persones):

planxa del pa de pessic:
3 ous
75 g de sucre
3 clares
100 g de farina

decoració:
100 g de xocolata de cobertura
40 g de mantega

farcit:
melmelada de taronja (en aquest cas)

Començarem per fer la planxa del braç de gitano, i per això cal batre els ous sencers amb els 75 g de sucre amb molta suavitat però procurant que faci una mica de relleu; es a dir, fins que la crema resultant poguéssim escriure alguna lletra. En aquest punt, s'hi afegeix la farina tamisada amb molta suavitat.

a part, batrem les clares, a mig muntar hi afegirem una mica de sucre (serveix per a muntar-les millor) i un cop muntades del tot, les afegirem a la barreja anterior, sempre amb molta suavitat.

Folrem una plàtera plana per anar al forn amb paper de pastisseria untat per les dues cares (així no rellisca ni es mou), i amb l'ajut d'una màniga pastissera, formarem primer de tot , els marges d'un rectangle resseguint la forma de la platera. Un cop tinguem aquest rectangle definit, començarem a fer ratlles en ziga-zaga des d'un dels angles d'aquesta figura amb la màniga pastissera, omplint així tot el rectangle de pasta; en direcció a l'angle oposat del rectangle. Quan tinguem tot el rectangle omplert, posem la plàtera al forn ja calent a 180º uns deu minuts (vigilem que no es torri la pasta o perdrà tota la flexibilitat.

Quan sigui cuita, la treiem del forn, separem la planxa de braç de gitano del paper si hagués quedat enganxat en algun punt i procedim a enrotllar la planxa ajudant-nos sempre amb el paper: es a dir, emboliquem la planxa sobre si mateixa com si féssim ja el braç de gitano (així no perd flexibilitat).

Quan sigui fred, desenrotllem la pasta, treiem el paper i el farcim en aquest cas de la melmelada. L'enrotllem som si fos un caneló.

A part, al bany maria, fonem la xocolata amb la mantega, procurant que quedi una mica liquida.
Ara agafem el tronc de Nadal, escapcem un tros que simulara una branca, tallant-lo com si fos fuet, es a dir, esbiaixat. Enganxem la branca al tros del tronc que vulguem, amb l'ajut d'una mica de xocolata fosa. Amb la resta de la xocolata fosa i amb l'ajut d'un ganivet o una espàtula, anem untant tot el tronc sense oblidar-nos dels laterals. Amb una forquilla fem unes ratlles horitzontals, simulant les imperfeccions dels troncs.

Al final decorem amb les figueretes o amb botonets de caramel o (com en el nostre cas) amb aquesta mena de confeti de sucre que ja venen en potets per decorar pastissos.

Podríem empolsinar-ho tot una mica amb sucre llustre per simular la neu.

Seguidors