dimarts, 14 de desembre del 2010

Gotets Castellers de Barcelona

 Amb la temporada castellera d'enguany finalitzada el mes de novembre, Castellers de Barcelona va celebrar del 10 al 12 de desembre el "Cap de setmana de la Colla", amb tota mena d'activitats lúdiques: concerts, dinars, jocs per la mainada, i com no, no podria faltar una nova edició del concurs de tapes i pintxos (i dolços). Jo vaig presentar tres plats. Aquest era el primer, uns gotets amb els colors típics dels Castellers: blanc pels pantalons, negre per la faixa i vermell per la camisa de la colla.

Ingredients (per a 25 gotets):

Puré de patates, el blanc:
4 patates mitjanes
oli
alls
llet
sal i pebre

Posarem oli abundant en una paella i els alls (o l'all si sou prudents) tallats a làmines finetes, encendrem a foc baix i deixarem que es cogui molt lentament, o millor dit, que es confitin els alls. Vigilarem que no es cremin i donin senyals de començar a enrossir-se, pararem el foc, traurem els alls i reservarem.
A part, bullim amb aigua abundant i sal les patates amb pell i tot (podem posar les patates directament amb l'aigua freda). Quan siguin cuites, les treiem, les pelem i les passem pel passapurés.
Quan sigui ja fred el puré, anirem barrejant-ho amb una mica de l'oli que hem preparat anteriorment i llet fins a tenir una consistència cremosa. Salarem i empebrarem al gust.

Botifarra esparracada, el negre:
1 botifarra negra

Esparraquem la botifarra i en una paella , l'anirem coent, remenant de tant en tant perquè ens agafi color i es torni una mica cruixent, sense cremar-se. Quan sigui cuita, la reservem.

Gelatina de tomàquet, el vermell:
200 g de tomàquet triturat de pot
3 o 4 fulles d'alfàbrega
4 fulles de gelatina
oli
sucre
sal i pebre negre

En un plat soper amb aigua freda, hi posem les fulles de gelatina perquè perdin la rigidesa.
Posem mentrestant, en una paella amb una mica d'oli, el tomàquet triturat, sal i pebre, una mica de sucre i unes fulles d'alfàbrega. Deixem que cogui una estona. Quan ja sigui ben cuit, el treiem del foc, esperem un o dos minuts (que deixi de bullir) i anem tirant-hi les fulles de gelatina una a una i ben escorregudes, remenant constantment. No n'hem de tirar la següent fins haver dissolt la primera perfectament en el tomàquet. Quan ja tinguem la gelatina dissolta, ho aboquem tot en un motllo rectangular de manera que quedi una alçada d'un dit aproximadament de tomàquet i deixem refredar-ho (millor a la nevera) fins que qualli.
Quan sigui ben quallat, desenmotllem la gelatina de tomàquet i la tallem a dauets.

Ara passem a muntar els gotes: al fons i amb l'ajut de la màniga pastissera hi posarem el puré de patates, després una capeta de botifarra negra i per últim els dauets de gelatina de tomàquet.

Seguidors