dijous, 16 de desembre del 2010

Figues albardades





Versione in italiano

Les figues albardades són unes postres típiques de molts pobles de València, l'Aragó i el sud de Catalunya. La meva àvia que era d'un poble de l'interior de Castelló en feia en grans quantitats per les Festes del Nadal, feia una perola enorme i les visites i la familia que venia a felicitar les Festes se'n feien un bon tip.
Aquest any vaig decidir portar-ne una safata pel concurs de cuina del cap de setmana dels Castellers de Barcelona. Són molt bones i molt fàcils de fer.

Ingredients (per unes 50-60 figues albardades):
25-3o figues seques
farina (la que admeti)
llet (la que admeti)
la pela d'una llimona ratllada
2 o3 cullerades grosses de sucre (i més per arrebossar-les després)
anís sec
2 ous
llevat royal

Es treuen les cues de les figues seques i es deixen en remull amb aigua un parell d'hores abans.
Quan siguin ben hidratades, es tallen per la meitat.
A part, es fa una pasta barrejant la farina, els dos ous batuts, la pela ratllada de la llimona, el sucre, la llet , un dit d'anís sec i el llevat. La pasta ha de tenir la consistència d'unes natilles aproximadament, és a dir, fluida però no liquida del tot. Es deixa reposar fins que "bufi", es a dir, que el llevat comenci a fer petites bombolletes a la superfície. Llavors, s'hi tiren les figues i es barreja tot bé.
Es posa una paella al foc amb força oli, quan sigui ben calent, agafarem amb l'ajut d'una cullera sopera una figa amb pasta suficient perquè quedi ben embolcallada; ens podem ajudar d'una altra cullera sopera, per anar-nos-la passant i assegurar-nos que la pasta envolta la figa. Tirem la figa en l'oli bullent, quan comenci a coure's d'una banda i abans que la pasta que està a dalt de tot sigui del tot cuita, la girem, així la figa albardada s'infla i el bunyol (perquè de fet, ve a ser un bunyol) s'arrodoneix. Quan la figa estigui ben rosseta, la treiem del foc i la posem sobre paper absorbent i li tirem una mica de sucre pel damunt.
Anem repetint l'operació amb totes les figues, fins a tenir-les totes albardades.
Si posem a l'oli de fregir un tros de pela de llimona, a l'oli li costa més de cremar-se.

italiano

I fichi "albardades" sono un dessert típico da molti villagi nelle regione della Aragona, Valencia e nel sud della Catalonia. Mia nonna per le festività natalizie ne cucinava un calderone..e tutti gli amichi e i parenti ne mangiavano mentre chiachieravanno.
La ricetta è molto semplice.
Ingredienti (50-60 fichi albardades):
25-30 fichi sechi
2 uova
farina
latte
1 limone
un po di anis secco (liquore)
2 o 3 cucchiaii grossi da zucchero
lievito tipo "royal"
Prima si deve togliere la "coda" ai fichi . Si metono i fichi nell'acqua per qualche ore.
Si fa una pasta con le uova sbatutte, la farina, il latte, la buccia gratugliata dal limone, il zucchero, un po' dal liquore di anís (un dito di anís) e il lievito. La pasta deve essere consistente, non molto liquida, (un po' come il cioccolato fondente). Si lascia riposare, e quando si cominciano a formarsi delle bolle nella pasta, si buttano i fichi tagliati a metà. Mescolare bene il tutto.
Metere una padela al fuoco forte con abbastanza olio; quando questo sia molto caldo, prendere con un cuchiaio un ficho e pasta, fare con l'aiuto d'un altro cuchiaio mescolare bene tutto e buttarlo nella padela. Quando il ficho inizia a cuocere, ma prima que la pasta sia dal tutto cotta, girarelo e cosí si formara una palina abastanza rotonda. Si fa cuocere fino a diventare acolorata. Si rimuove della padella e si mette in un plato con una carta che abssorbe l'eccesso d'olio e si butta un po' di zucchero sopra. Si repete con tutti gli altri ficchi.

1 comentari:

Ornella ha dit...

Grazie infinite carissima! Un'altra bellissima ricetta delle tue tradizioni natalizie! La inserisco subito! Un abbraccio!

Seguidors